torstai 16. toukokuuta 2013

Säleikköä ja köynnöskasveja

Olemme äitini kanssa hieman suunnitelleet meidän tulevaan pikku-puutarhaan muutamaa yksityiskohtaa. Olen haaveillut, että takapihan puolelle johon meidän oleskelupiha sijoittuu, tulisi jonkinlainen rimoitus antamaan näkösuojaa. Tähän harvahkoon rimoitukseen laitettaisiin sitten kasvamaan köynnöskasvia. Paikka on melko aurinkoinen (piha näyttäisi suuntautuvan lounaaseen), joten se jonkinverran rajoittaa mahdollisia ehdokkaita. 

Teidän joukostanne löytyy varmasti useita puutarhataitajia ja haluaisinkin nyt kysäistä teiltä, että millaista köynnöstä te suosittelisitte kyseiseen paikkaan kasvamaan?

Kuvat: Kauppila ja Puutarha.net


1. Humala / nopeakasvuinen, hieman piikikäs
2. Säleikkövilliviini / helppohoitoinen, peittävä ja upea syysväritys
3. Kiinanlaikkuköynnös / Upea kaksivärinen väritys, tuoksuvat kukat
4. Piippuköynnös / Upea runsas kasvusto ja hyvä näkösuoja

Näistä köynnöksistä luulen, että Humala ja Piippuköynnös eivät välttämättä menestyisi juuri tuolla kyseisellä paikalla hirvittävän hyvin, sillä ne vaativat varmaankin hieman varjoisempaa paikkaa. Tuosta Kiinanlaikkuköynnöksestä minulla ei ole ihan hirveästi tietoa kuin, että sen pitäisi menestyä lämpimällä paikalla aina Oulun korkeudella asti, joten tämän tiedon perusteella se voisi sopiakin tuolle paikalle. Säleikkövilliviini ei tunnu olevan kovin nuuka kasvupaikan suhteen, joten tuo aurinkoinen sivusta varmasti olisi sille ihan omiaan. 


Miten sitten kukkivat köynnökset, löytyisikö niistä riittävän peittävää yksilöä vai voisiko esimerkiksi Kärhöä kuvitella istuttavansa toisen hieman enemmän peittävän köynnöksen lomaan? Onnistuuko?

Kuva: Kauppila

Kärhöjähän löytyy ihan mielettömästi vaikka miten upeita lajeja. Tässä kuvan lajikkeessa (Clematis Beautiful Bride) valkoiset kukat kasvavat melkein 30 cm halkaisijaltaan. VAU! Minä olen onnistunut jossain vaiheessa saamaan kärhön pysymään hengissä läpi talven terassilla suuressa kukkapurkissa, mutta tosin ihan vahingossa. :D Äidilläni kärhöt ovat talvehtineet vuosia oikein kiitollisina maahan istutettuina. 

Kuva: Kauppila

Tämä Sinisade olisi aivan mielettömän upea, mutta pelkäänpä, että Tampereen leveysasteilla tämä ei tule menestymään, vaikka sitä kuvataankin talvenkestäväksi aina 3 vyöhykkeelle asti. 

Piirtelin myös hahmotelmaa tuosta tulossa olevasta rimoituksesta. Tarkoituksena olisi siis, että tuo rimoitus saisi olla melkoisen harva ja se laskisi viistosti toisesta reunastaan. Toinen reuna taas olisi kiinni autotallin päädyssä olevassa "kesäkeittiössä". Hieman tähän tapaan. 
Kuulostaako idea teidän mielestänne toteuttamiskelpoiselta?

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa tosi hyvältä! Mä laittaisin noista ehkä tuon kiinanlaikkuköynnöksen, se on tosi kaunis! Meillä kasvaa seinustalla ja etuoven luona ihan yläkerran parvekkeelle saakka Imukärhivilliviini ja se on valtavan upea varsinkin syksyllä kun hehkuu punaisessa värissään....on siis kesälläkin kaunis!

  Kärhöstä en osaa sanoa mitään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo laikkuköynnös on kyllä tosiaan hyvin kaunis. Olen sen muutaman kerran nähnyt livenäkin ja on kaunis myös niin, ei pelkästään kuvissa. Se myös pärjäisi ilmeisen loistavasti aurinkoisessa paikassa.

   Villiviini on myös kaunis, varsinkin juuri punaisessa syysvärissään. <3

   Poista
 2. Hyviä ajatuksia! En ymmärrä kasveista mitään, joten keskityn kommentoimaan, miten ihana ajatus tuo köynnös on... Meilläkinon vähän sellaista säleikköä, johon voisi jotain viritellä. Mutta mitenkäs niille käy syksyllä? Näyttääkö ne rumalta kun lehdet kellastuvat ja muuttuvat ruskeiksi...? Varmaan jotain erojakin on kasvista riippuen :) Jään seuraamaan, minkä ratkaisun teette!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy/talviaika tosiaan on aina vähän ongelmallista, kun kaikki kuihtuu. Toisaalta sitten kun lumi saapuu niin eipä ne oksat paljon sieltä näy, eikä siellä pihalla enää niin oleskelle, että häiritsisivät. Monissa köynnöksissä tuntuu olevan myös hyvin kaunis ruskaväritys, joten alkusyksyn loisto varmaan korvaa sitten sen lehdettömyyden. :)

   Poista
 3. Piippuköynnös tykkää tosiaan varjosta, ja se on aikamoisen hidaskasvuinen, ainakin meidän pihan yksilöt. Humala tekee aina uudet varret, ja niitä vanhoja alkaa kertymään ritilään, haittaisiko tämä? Kärhöt meni meillä viime talvena kaikki tyvestä poikki luultavasti lumen painosta, niissä on aika haurasta se varsi, ja nyt kyllä harmittaa. Ne on tosi komeat kukkiessaan, ja kasvaakin aika nopeasti, mutta tosiaan tälläinen ongelma tuli nyt eteen. Nehän siis jatkavat kasvuaan vanhoista varsista. Villiviiniä melkein noista suosittelisin, se on kaunis ja nopeakasvuinen, ja peittää hyvin. Laikkuköynnös on noista ainoa josta ei ole omaa kokemusta, se on kyllä kaunis myös :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin lueskelin, että piippuköynnös ei välttämättä olisi kovinkaan toimiva vaihtoehto tuohon paikkaan tuon aurinkoisuuden vuoksi. Meidän äidillä on Humalaa pihaportissa köynnöstämässä ja hän aina talveksi leikkaa ja repii nuo lehdettömän varret pois. Tosin en tiedä jaksaisinko/muistaisinko tehdä samaa ja sitten jäisi varmaan vähän ikävän näköiseksi.

   Laikkuköynnös kiinnostaisi itseäni eniten, mutta siitä pitää vähän vielä etsiä lisätietoja ja kokemuksia. Villiviini olisi sellainen varma valinta. Jospa tuo kärhö viihtyisi villiviininkin parina, niin saataisiin vähän kukkiakin. :)

   Poista
 4. Minulla oli aiemmassa pihassa vastaavasti terassin laidalla rimoitus, jossa oli kiinanlaikkuköynnöstä ja paria eri kärhöä. Ihana yhdistelmä kun kärhön kukkia tupsahteli sieltä täältä välistä ja syksyllä laikkuköynnöksessä on ihania "tupsuja". Kärhöt on melko edullisia niin voi laittaa vaikka joka vuosi uuden jos sattuu talvella kuolemaan, mutta esim. Alppikärhö on aika helposti menestyvä missä tahansa.

  Villiviiniäkin oli, mutta se oli aika riesa kun levisi joka paikkaan, jopa terassilautojen alle ja yritti lautojen välistä aina puskea ylös :D Humalaa kasvoi meillä pylväässä ja tosiaan nuo vanhat humalat aina jäi aika rumasti kun uudet keväällä eivät olleet ehtineet kovin korkealle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten hienoa oli saada kommentti tuosta laikkuköynnöksestä. Se itseäni näistä kasveista kiinnostaisi eniten, mutta kun ei ole ollut minkäänlaisia kokemuksia siitä kasvina. Miten nopeasti kasvava köynnös se on?

   Juuri noin minäkin ajattelin, että laittaisin sinne laikkuköynnöksen lomaan kärhöä, joten olisi ihana jos niitä kukkia tupsahtelisi sieltä lomasta. Nyt innostuin ihan hirvittävästi, kiitos paljon kommentistasi. <3

   Poista
  2. Muistelen, että istutusta seuraavana kesänä ei vielä ihan hirmu-isoksi kasvanut mutta sitten se alkoi kasvaa kovasti ja oli parin vuoden päästä jo iso ja peittävä. Laikkuköynnöksen lajikkeissa oli eroja, toiset valko-vihreitä ja toiset vaaleanpuna-vihreitä. Ja joihinkin tulee niitä ihania hahtuvia syksyllä mutta johonkin ei. Kaunis kaikilla tavoin ja meinaan laittaa uuteenkin pihaan sen :)

   Kokeilin aiemmassa pihassa myös köynnösruusua mutta sitä piti hyysätä koko ajan eikä silti kukkinut =D Varjoon olisi ihana myös köynnöshortensia, mutta sitä ei voi talon seinustalle (eikä muihinkaan pysyviin rakenteisiin) laittaa, kun on niin vahva että vie tiiletkin matkassaan.
   T: Heesu (sama anonyymi)

   Poista
 5. Minä nappaan tämän idean korvan taakse :) Meillä olisi pääoven vieressä rimotusta, jossa voisi tosiaan kasvattaa jotakin köynnöstä.. Kiva idea :)

  VastaaPoista