tiistai 5. huhtikuuta 2016

Murheenkryyni pihalla - apuja kaivataan!

Viime päivät on oltu aikalailla pihalla. Välillä tuntuu, että ihan yhtä henkisesti kuin fyysisestikin. Raskaudessa on melko raskas vaihe menossa ja kolotuksia on enemmän kuin tarpeeksi, mutta jospa se tästä vielä iloksi muuttuisi loppua kohden. Pihalla kun on oltu niin on tätä omaa pihaa tullut katseltua aika kriittisesti. Se on valitettavasti vielä kovin keskeneräinen siihen ajatellen mitä sen tahtoisi olevan. Pienihän se on kuin postimerkki, mutta ei se siitä isommaksi muutu päivittelemällä vaan siitä pienestä pitäisi sitten imeä kaikki ilo ja hyöty käyttöön mitä irtoaa. Lisäksi lapset kaipaisivat jotain leikkitoimintoja pihaan ja kieltämättä se helpottaisi kyllä minuakin, jos voisin puuhailla omassa pihassa samalla kun lapset leikkivät valvovien katseiden alla verrattuna siihen, että potkiskelen hiekkaa tuolla leikkipuiston laidalla. Meillä on ihan pikkiriikkinen muovinen hiekkalaatikko, joka ostettu esikoiselle, mutta kahdelle lapselle se on jo vähän alimitoitettu, saati sitten kun kolmaskin on mukana leikeissä seuraavana kesänä. 

Meillä on osa takapihasta kivetty pihakivetyksellä, joka on jatkumoa etupihalta asti. Kuten esim. tästä postauksesta käy ilmi. Takapihalla kivetyksen jälkeen alkaakin sitten se ongelma-alue. Kapea kaistale terassin päädyssä, jossa vähän ylijäämäsoraa, kaksi kaivonkantta, terassin alustaan (puuvarasto) kulku, pari pientä hedelmäpuuta ja lasten liian pieni hiekkalaatikko. Kerrassaan ihan kamalan näköinen ja erittäin epäkäytännöllinen paikka, joka pitäisi jollain ihmeellä taikoa viihtyisäksi ja katseenkestäväksi osaksi pihaa. Alueelle istutettiin nurmikko, samalla kun pidempi puoli pihasta sai siemenet pintaansa, mutta nurmikko ei vaan yksinkertaisesti toimi tuossa. Ensinnäkin sen leikkaus on erittäin haastavaa pienien nurkkien ja kolojen vuoksi ja se ei mitenkään peitä epätoivottuja kaivonkansia näkyvistä. Mutta, mitä nurmikon tilalle?! 

Olen joskus aiemmin ihastellut blogissani kuvin ihanaa pikkukivistä koostuvaa maankatetta, esim. täällä.  Se voisikin olla yksi mahdollinen päällyste tälle alueelle. Siihen kiven lomaan upottaisi esim. Kekkilän askelpolku-laattoja, niin näyttäisi kyllä aika kauniilta. En tiedä sitten kuinka hankalaksi alue osoittautuisi puhtaanapidon kannalta, sillä varmasti heinät ja koivuntaimet ujuttaisivat itsensä läpi kivikon, vaikka alla olisikin vahva suodatinkangas. Lisäksi kaivonkannet ja terassin reunusta pitäisi rajata jotenkin kauniisti. Tähän tarkoitukseen voisi ehkä ajatella jonkinlaisia istutuslaatikoita, joihin istuttaisi esimerkiksi heiniä tms. 

Toinen itselleni mieleen tullut mahdollinen päällysmateriaali olisi puu, eli kivetys jatkuisikin puisena terassina. Puisen terassin kanssa kuitenkin mietityttää se, että tuleeko materiaaleja pienelle alueelle vähän liikaakin. Eli ensin kivetty piha ja sitten puinen terassi... Lisäksi noille pienille hedelmäpuille pitäisi terassiin tehdä reiät. Toki puisessa terassissakin on huoltamista, jotta se pysyisi hyvänä pitkään, eli ihan huoltovapaasta alueesta ei tässäkään tapauksessa voida puhua. 

Sitten palataan siihen lasten leikkipaikkaongelmaan. Hieman isompi hiekkalaatikko siis nyt ainakin pitäisi hankkia ja isompi tyttö on jo pitkään haaveillut omasta leikkimökistä. Tuossa pihan kulmauksessa olisi kyllä juuri sopivasti tilaa sellaiselle ihan pienelle leikkimökille. Mutta, nämä kaikki pitäisi kuitenkin sijoittaa niin, että yleisilme ei olisi ihan sekasortoinen. Viime päivinä onkin siis googlen kuvahaku ollut lujilla, kun on etsitty jos jonkinlaista ideakuvaa. Mutta, jotta karu totuus ei pääsisi unohtumaan, niin katsotaan uudelleen kuvaa tämänhetkisestä tilanteesta. Hrr....


Vaikka nää kuvat onkin ihan kaameeta katseltavaa, niin pliis, yrittäkää nähdä millainen alue voisi parhaimmillaan olla ja kertokaa se mulle! ;D Eli nyt kaivataan niitä apuja ihan todenteolla. 

Tähän loppuun vielä vähän pihan pohjakuvaa, jonka olen joskus väkerrellyt. Istustuslaatikot pitää paikkansa, samoin mittakaava, noin suurinpiirtein. Kirsikkapuu ei tullut tuohon kohtaan, johon sitä alunperin suunnittelin, vaan mielessä hautui jo silloin, että jos sittenkin tuohon saataisiin pieni leikkimökki tyttöjä varten. 


8 kommenttia:

 1. Nyt en osaa tässä auttaa, mutta suosittelen käymään kevätmessuille tulevana viikonloppuna, mikäli yhtään mahdollista :) Minäkin nimittäin menen sinne hakemaan apuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätmessuille olisi aivan ihana päästä, mutta meillä on ensi viikonlopuksi muuta ohjelmaa jo suunniteltuna. 😕 Varmasti messuilta tarttuisikin yhtä jos toista ideaa matkaan! :)

   Poista
 2. Hirveintä tossa kuvassa on tuo vaaleanpunainen muovihökötys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! :D Hirveähän se onkin ja siitä on tarkoitus pian päästä eroon ja saada vähän parempi hiekkalaatikko tilalle. Mutta, tytölle se on rakas, vaikka ei mikään kaunotar olekaan... :)

   Poista
 3. Voisko hedelmäpuut siirtää mustikka-seinälle ja loppuosa puuterassiksi? Tulisi yhtenäinen ilme alapihalle. Jos meille tulisi leikkimökki niin haluaisin niin korkean, että aikuinenkin mahtuisi mukaan. Myöhemmin sen voisi hyödyntää varastona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut, että vastaus on venynyt näinkin pitkään. :( Mustikkaseinälle ei valitettavasti kyllä mahdu nuo hedelmäpuut, sillä siellä on meidän kasvimaat, mansikkamaat ja pari marjapensasta sekä pari mustikkapensasta. Tuo kirsikkapuu on vielä melkoisen tuottoisa, joten sitä en uskalla lähteä siirtämään mihinkään, ettei sille käy huonosti siirtopuuhassa.

   Leikkimökin korkeutta meillä rajoittaa kaavamääräys, joka sallii vain harjakorkeudeltaan 1,9m korkean leikkimökin rakentamisen. Jos ei olisi rajoitteita ja isompi piha, niin meilläkin varmasti suunnitelma olisi hieman erilainen. :)

   Poista
 4. Jos kyseessä olisi minun oma pihani, niin poistaisin nurmikon ja istuttaisin sen tilalle matalia maanpeitekasveja, vaihtoehtoja on kukkivista ikivihreisiin. Kasvien ympäriltä kattaisin maan jollakin koristekatteella. Niiden lomaan reilu laattapolku ja lisäksi askelkiviä hedelmäpuiden hoitoa varten. Olipa kate mikä tahansa, niin niitä väärän paikkaan eksyneitä rikkaruohoja joutuu aina jonkin verran kitkemään. Valitettavasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon asiantuntevasa kommentistasi ja pahoittelut, että minun vastaukseni on venynyt luvattoman pitkään!

   Mitenköhän maanpeitekasvit kestävät, jos niiden päällä tallotaan? Lapset eivät varmaan aina muista leikkiessään askeltaa laattapolulla. Ja joo, se on totta, että mikään päällyste ei ole niin helppohoitoinen, että sitä ei mitenkään tarvitsisi huoltaa tai kitkemään rikkaruohoja. :)

   Poista