maanantai 11. huhtikuuta 2016

Kasvatuspuuhissa lasten kanssa

Yhteistyössä IKEA

Aika moni läheisistäni tietääkin, että rakastan kasvien kanssa puuhailua, päiväunelmissani pyörii se unelmien puutarha ja tavaratalojen viherosastot saavat minut innostumaan, kukka- ja taimikaupoista puhumattakaan. Silti tästä huolimatta koen olevani melkoisen noviisi puutarhuri ja huonekasvitkin joutuvat paljolti pärjäämään oman onnensa nojassa. Mutta, kuinka ollakkaan sain erittäin mukavan yhteistyötarjouksen IKEAlta ruuan kotikasvatuksen merkeissä. Lasten kanssa on aina ihana puuhailla yhdessä tälläisiä juttuja, missä he pääsevät itse näkemään kättensä jäljet ja seuraamaan kasvun ihmettä ihan lähietäisyydeltä, näin myös ruuan alkuperä ei jää hämärän peittoon. Mikä sen mukavampaa kuin tarjota lapsille taatusti puhdasta, itse tuotettua ruokaa omalta terassilta tai puutarhasta. Lähdinkin siis vastaanottamaan haastetta oikein mielelläni.


Lapsista (ja minustakin) siementen istuttaminen ja mullan kanssa puuhaaminen oli todella mielekästä puuhaa ja sotkultakaan ei voitu välttyä, mutta ei annettu sen häiritä intoa. Meillä purkkeihin istutettiin tällä erää vihanneskrassia, chiliä, basilikaa ja terassia piristämään myös hieman kukkia, joista valikoimme mustasilmäsusannan köynnöstävän kasvutavan vuoksi. Lisää istutuksia on tarkoitus tehdä hieman lähempänä sitä aikaa, kun kasveja voidaan alkaa jo siirtää ulos. Multaa purkkeihin oli todella kätevä kauhoa GRÄSMARÖ puutarhasetin pistokauhalla ja siitä vähän saatiin kinaakin aikaiseksi, kuka on seuraavaksi kauhontavuorossa.Ihastuin ikihyviksi punasavisiin INGEFÄRA ruukkuihin ja en malta odottaa, että saadaan nämä taimet riittävän isoiksi, jotta päästän niitä siirtämään istutusruukuista niihin. Mikä sen kauniimpi yhdistelmä kuin terrakotta, multa ja kaunis vihreä.


Aluksi hieman pelkäsin miten meidän kasvatusprojektin käy, kun taloudesta tosiaan löytyy noiden pienten ja ehtivien sormien lisäksi muutama karvainen hortonomi (ja sivuhuomautuksena tähän, että tässä en tarkoita tuota miestä). Mutta, tämä ongelma oli ratkaistu todella helposti SOCKER kasvihuoneella, johon kasvit saadaan turvaan innokkailta sormilta ja käpäliltä. Kasvihuoneella saadaan myös vähän aikaistettua taimien ulossiirtämistä. 

Itse olen joinakin vuosina istuttanut muutamia taimia esikasvatukseen, mutta nyt lasten kanssa valitsimme ennakkoluulottomasti kokeiluun vähän sitä sun tätä ja yllätyinkin siitä, miten erilaisia ohjeistuksia siementen istutukseen eri kasveilla on. Siemenpussien ohjeistukset kannattaakin siis lukea huolellisesti läpi, eikä vain laittaa kaikkea samaan aikaan ja samalla tavalla purkkeihin. Osaa siemenistä nimittäin pitää liottaa vedessä muutama tunti ennen istutusta, jotkin siemenet kaipaavat vain todella ohuen multakerroksen, toiset eivät multaa päälleen ollenkaan ja jotkin kasvit suositellaan esikasvattamaan vasta paria viikkoa ennen ulos siirtämistä, joten tarkkana saa todella olla.


Nyt odotellaan toiveikkaina taimien kasvua ja lämmintä kevättä, jotta päästään pian siirtämään hoidokkeja ulkoruokintaan. Vaikkakin vihanneskrassi erittäin nopeana kasvina ehtikin parissa päivässä kasvattaa jo pienet alut, niin muissa purkeissa vielä on hiljaista. Sitä ennen saadaan kuitenkin nauttia vähän vihreästä, sillä nappasin matkaan myös ihanan GARDENIA JASMINOIDES kukan, joka nuppuen auettua hurmaa huumaavalla tuoksullaan. Kukan sijoitin kauniin mudanväriseen MANDEL ruukkuun.

4 kommenttia:

 1. Teillä ollut mukavaa puuhaa. Meilllä ei ole vielä (ja saattaa ollaaa että jääkin) istutuspuuhia aloitettu. Tuo pieni kasvihuone olisi kyllä ihana ja sopisi meidän kuistille, missä aurinko kylpee. Kaatsotaan, jos vaikka tuollaisen hankkisin myös meille. Aurinkoista viikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hauskaa ja vielä hauskempaa on ollut seurata, mitä purkeista puskee ulos. Tuo vihanneskrassi näyttää kyllä ainakin olevan takuuvarma, nopea ja hyvin helppo tapaus, joten sitä voin suositella lämpimästi! :) Kasvihuonetta voin kyllä suositella lämpimästi, meillä se ainakin on ehdoton, sillä muuten siemenet ja mullat olisi pitkin pöytiä useamman kerran päivässä. :D Aurinkoista ja ihanaa viikkoa sinullekin! <3

   Poista
 2. Mä aina ihailen ihmisiä, jotka jaksaa leipoa lasten kanssa, koska mä en kestä sitä jauhojen ym aineiden levittämistä pitkin pöytiä. Mutta että joku jaksaa kylvää ja istuttaa lasten kanssa antaen iloisesti mullan levitä pitkin keittiötä ja näköjään vielä liesitasoakin. Olet todella reipas ja urhea ihminen! Hatunnosto! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, tulinpa hyvälle mielelle kommentistasi! <3 Minun äitini kuuluu siihen koulukuntaan, joka ei voi sietää sotkua missään olosuhteessa ja lapsena ei kyllä juurikaan saatu auttaa kotipuuhissa. Ajattelin aina, että kun minä kasvan isoksi ja minulla on omia lapsia, haluan heidän kanssaan tehdä asioita eri tavalla. :) Sotku on aina hetkellistä ja näkeepä ainakin hyvin kättensä jäljen kun tuollaista sotkua lähtee siivoamaan! :D Toivon vaan, että näistä jutuista muistot säilyvät lasten mielissä vielä vanhanakin... <3

   Poista