perjantai 29. huhtikuuta 2016

Koulintaa ja kesäunelmia

Muistatte varmaan meidän kasvatusprojektin, jota aloittelimme tuossa parisen viikkoa sitten. Kylvöjä on suoritettu ensimmäisten jälkeen vielä jonkin verran lisää ja onnekseni voin sanoa, että oikeastaan jokaisessa purkissa vihertää (paitsi siinä minkä onnistuin kastellessani heittämään nurinpäin lattialle). Keittiö on muuttunut melkoiseksi kasvihuoneeksi ja ruokapöytääkin on valjastettu avuksi. 

Mustasilmäsusannat ovat venyneet pituutta jo sen verran, että edessä on taimien kouliminen, eli siirtäminen hieman isompaan kasvualustaan. Siirsin nuo pienimpiin INGEFÄRA ruukkuihin, joiden punaisiin kylkiin olen ihan rakastunut. Saa nähdä mihin näiden kasvien kanssa oikein joudutaan, kun on aika siirtää kaikki taimet omiin isompiin kasvualustoihinsa. :D Olenkin joutunut opiskelupuuhiin tuosta koulinnasta, sillä edellisestä kasvatuskerrasta on jo vierähtänyt aikaa. Kokosinkin tähän muutaman hyvän muistisäännön niin muistin virkistykseksi itselleni, kuin ehkä auttamaan urakassa muita aloittelevia viherpeukaloita.

 • Kun taimiin on ensimmäisten sirkkalehtien jälkeen kasvanut ensimmäiset "oikeat" lehdet, on oikea aika koulinnalle.

 • Varaa taimelle jonkin verran edellistä suurempi ruukku.

 • Nosta jokainen taimi varovasti mullasta esim. kynän tai pöytäveitsen avulla.

 • Kylvä uusi taimi syvemmälle kuin edellinen, kuitenkin niin, että kaikki lehdet jäävät mullan pinnalle.

 • Varmista, että taimien juuret ovat ilmavasti ja, että vesi ei pääse makaamaan niissä. 

 • Pidä kuitenkin huolta tasaisesta kosteudesta ja riittävästä valosta. Sumutus on hyväksi, sillä sisätilat ovat yleensä hyvin kuivia.

 • Aloita taimien lannoittaminen varovasti parin viikon kuluttua koulimisesta.

 • Siirrä kasvit erittäin varovasti ulkotiloihin, sillä suora auringonpaiste ja kylmä viima vahingoittavat hentoja lämpimään sisäilmaan tottuneita taimia. Vielä ei siis ole kiire taimien ulossiirrolla, mutta hyvällä säällä niitä voi jo hetkittäin ulkoiluttaa. 

 • Kasvihuone tai tai harso auttaa alkuun ulkoilutuksessa oikein mukavasti, meillä taimet saavat suojaa SOCKER kasvihuoneesta ulkoilun aikana. 


Mustasilmäsusannoiden lisäksi myös herneenversot ovat venyneet pituutta oikein kivasti. Nämä sisälle kylvetyt versot ajateltiin käyttää salaattien päälle leikattavina herkkuina. Varmasti jo ensi viikolla päästäänkin herkuttelemaan. 

Chilien koulinta on myös ajankohtainen viimeistään ensi viikon aikana ja saattaa olla, että tomaatit, ruohosipulit, basilikat ja krassitkin venyvät sieltä seuraavalla viikolla koulintakuntoon. Ainoastaan rosmariinit odottelevat vielä kylvettyinä jääkaapissa(!), sillä niiden kasvatusohjeessa kerrottiin, että ne tarvitsevat kylvön jälkeen kolmen viikon jääkaappijakson. Ihmeellistä on tämä kasvatuksen maailma. 

Vielä eivät ilmat ole oikein sallineet kasvien siirtoa ulos, mutta se ei tarkoita, että mieli ei mielisi ulos ja kesäsuunnitelmat terassin, sekä pihan suhteen ovat jo korkealla. Enkä usko, että olen suunnitelmieni ja unelmointien suhteen ainut. Onneksi kesähimoa voi tyydyttää (tai siis kasvattaa) mukavasti erilaisilla kesäisillä kuvilla terasseista ja puutarhoista. Itselleni todella odotettuina juttuina, joka kevät on jo pitkään ollut IKEAn kesäkuvaston kuvat. Ideat ja toteutus on niissä mielestäni todella onnistunutta, sellaista, että sieltä löytää jokaiseen makuun sopivaa ja kaikkiin budjetteihin istuvaa. 

 * Yhteistyössä IKEA

2 kommenttia:

 1. Oi, teillä on jo lähtenyt itämään ja vihertämään. Me oltiin hieman myöhään liikenteessä ja ei vielä ole ihan noin hyvässä mallissa. :)
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Hyvällä mallilla nuo teidän kasvatukset:-) Meillä meni ensimmäiset siemenet multaan vasta pari päivää sitten. Mökkiprojektin ja -rempan myötä puutarhainnostus on kyllä nostanut päätään uudella voimalla ja luulenpa, että retki Ikeaan noita kevätjuttuja katselemaan voisi olla aika kohtalokas:-D Mukavaa vappua teidän perheelle<3

  VastaaPoista