keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Bola kaulassa

En ajatellut sen paremmin tänä vuonna esitellä joululahjojani, vaikkakin ne olivat poikkeuksellisen onnistuneita ihan jokainen. Saattaa olla, että muutama tulee vilahtamaan joissain postauksissa, mutta erillistä esittelypostausta en tee. Paitsi tämän yhden lahjani kohdalla teen poikkeuksen. 

Sain mieheltäni ihanan Bola-korun, Suomesta ei kuulemma löytynyt juuri sellaista mikä hänellä oli ollut mielessään ja oli pitänyt tilata Ruotsin puolelta. Aika suloista, sanoisin. 

Useimmin Bola-koruja käyttävät odottavat äidit, joiden mieltä sekä masuasukkia pitäisi tuon korun helisevä ääni rauhoittaa. Sanotaankin, että vauva oppii tunnistamaan tuon korun helinän jo vatsassa ollessaan ja synnyttyään korun helinä tyynnyttää lasta. Enpä teidä mikä on todellisuus, mutta ajatus sekä koru ovat kauniita, ehkä se riittää. Täällä taistellaan juuri paraikaa päiväunien kanssa. Neitonen on tuntunut päättävän, että minähän en enää päiväunia nuku ja minulle nuo ajat ovat olleet se pieni mukava hengähdyshetki päivässä. En kyllä ihan kovin mielelläni luopuisi siitä omasta hetkestäni. Miten teillä muilla on päiväunet jääneet pois? Meillä neiti nyt noin 2 v 5kk. Isänsä oli kuulemma ollut aika tasan 2 v kun oli päiväunet jääneet pois. :/

17 kommenttia:

 1. Todella kaunis koru!!:)
  Meillä neiti n. 2v3kk ja tuosta parinvuoden paikkeilta on nukkunut päiväunia vaihtelevasti. Muutamana päivänä viikossa suunnilleen nukkuu päiväunet. Yleensä niinä päivinä, kun on mennyt vähän myöhemmin nukkumaan tai herännyt aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minttu! <3

   Näin se vähän meilläkin on, että unille suostuu muutamina päivinä viikossa, läheskään joka päivä ei onnistuta. Meillä varmaan vaikuttaa päiväuniin se, että neitokainen tykkää nukuskella aamulla aika pitkään. Eli kello saattaa helposti olla se puoli kymmenen, ennenkuin heräilee.

   Poista
 2. Kaunis koru ja tuo ajatus siinä on tosiaan aika ihana:-)

  Meillä esikoinen lopetti säännölliset päiväunet 2-vuotiaana, kun kuopus syntyi (lienee tapahtumalla merkitystä asiaan), joskus saattoi vielä saada nukkumaan, mutta ei joka päivä.

  Kuopus taasen on nyt melko tarkkaan 2,5 vuotta ja nukkuu päikkäreitä kyllä päiväkodissa, mutta kotipäivinä ei koskaan (ja jos nukkuu, niin sitten kukkuu illalla lähemmäs puolta yötä ja on lisäksi TODELLA pahantuulinen herättyään päikkäreiltä).

  Meillä siis on melko samansuuntaisia kokemuksia juuri tuosta ikäkaudesta... Toisaalta tuo voi olla myös jokin kausi, ja päiväunet jatkuvat myöhemmin uudestaan:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! :)

   Toivottavasti tämä olisi tosiaan vaan jonkinlainen vaihe ja päiväunet palaisivat myöhemmin säännöllisemmiksi. Luulen, että meillä päiväuniin vaikuttaa melko paljon se, että neiti tykkää nukkua aamulla pitkään. Eli helposti sinne puoli kymmeneen asti. Tämä tietysti on nyt mahdollista kun olen kotosalla ja ei ole mitään pakkoa herätä aikaisemmin. Tietysti siinä sitten tulee itsekin monesti torkuttua hieman pidempään ja ihan kivahan se niinkin on kyllä, kun en itsekään ole mikään kovin aikaisen aamun ihminen. ;)

   Poista
 3. Ihana koru ja todella kaunis lahja mieheltäsi <3 Meillä neiti lopetti päiväunet kolmevuotiaana, tosin välillä nukkuu hoidossa.

  Ps. Ihana massu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu! <3

   Sinne kolmen vuoden nurkille minäkin olisin näitä päiväunia vielä tahtonut venyttää. Kun selvästi huomaa päivisin, että lapsen puuha alkaa mennä holtittomaksi ja varmasti jo väsyttäisi, mutta kun ei kuitenkaan varmaankaan sitten ihan tarpeeksi. Tosin tänään päiväunille nukutus kävi hyvin helposti. Saa nähdä sitten miten käy iltaunien, että venyykö nukkumaanmeno sitten iltapuolesta.

   Ja kiitos, massu tosiaan alkaa jo olemaan aikalainen pallo. Tosin kun tarkastelin juuri esikoisen odotuskuvia, niin vielä on varaa kasvaa. :D

   Poista
 4. Kaunis koru ja aivan ihana ajatus. Kaunis ele mieheltäsi, tämän lahjan eteen on tosiaan nähty vaivaa :)

  Ja muuten, kiitos vielä kerran vinkistä, niistä printattavista lahjapapereista. Pääsin vihdoin nyt joulun alla kokeilemaan niitä itsekin: http://www.lauranteehetki.blogspot.fi/2014/01/pienia-paketteja.html.

  Mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! <3 On kyllä todella kiva saada sellaisia lahjoja, joihin on käytetty ajatusta ja joiden eteen on nähty hieman vaivaa.

   Tosi kiva kuulla, että olet käyttänyt noita printattavia lahjapapereita! Hienoja paketteja niillä syntyikin! Tuo paperi näyttää ihan pitsiseltä. :)

   Oikein hyvää alkanutta vuotta sinullekin! <3

   Poista
 5. Meillä 2v7kk nukkuu joka päivä 1,5h tai enempi päiväunia. Paljon on yrittänyt vastaan taistella, mutta kun on väsynyt niin on väsynyt. Sanotaankin hänelle, että ei ole pakko nukkua, mutta levähtää pitää. Eli menee lounaan jälkeen "levähtämään" ja tulee sieltä sitten pois kun on herännyt. Samat rutiinit hoidellaan kuin illalla, satu ja unilaulu, niin kyllähän se rauhoittaa.
  Toivottavasti löydätte teille kultaisen keskitien päivälevon kanssa. Se äidin oma aika päivällä on aika kallisarvoista, mulla ainakin illalla jo silmät seisoo päässä että mihinkään kovin järjelliseen kykenis ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joillakin nämä päiväunet vielä onnistuvat aika tasaisesti. Meillä tuntuu olevan nykyään vaan enemmän niitä päiviä kun ei onnistu. Herätäänkö teillä aamuisin aikaisin? Meillä kun neitonen nukkuu aamulla aika pitkään, eli saattaa nukkua helposti sinne puoli kymmeneenkin asti. Sitten yleensä käy niin, että jos saadaan päiväunet onnistumaan, niin iltaunien kanssa saadaan taistella tosi myöhään.

   Toivotaan, että saadaan tosiaan jostain jonkinlainen rytmi löytymään sen optimin unimäärän kanssa. En minäkään enää illalla oikein jaksa mitään muuta kuin sohvalla röhnöttää miehen kera. :D Eli kyllä olisi vielä kiva saada sitä omaa aikaa napattua pienet hetket päivisinkin.

   Poista
  2. No joo, meillä tosiaan herätään aiemmin. Ja jos nukutaan myöhempään ni sitten ei välttämättä kyllä päivällä kovin poikaa nukuta. Pääsääntöinen unimäärä mitä nukkuu on 12-14h yhteensä. Ja yleensä kun minä lähden uniaikaan päivällä pois, niin iskän kanssa kyllä vedetään ne maratonunet. Mies saa touhuta vaikka ja mitä, minä kun oon lasten kans niin aina nukkuvat molemmat lyhemmät unet silloin :DD

   Kannattaa kokeilla satukirja-cd:tä, jos jaksaa kuunnella yksin? Meillä poika on innostunut nyt niistä muuten, niin sehän vois olla kiva katsella ja köllötellä kirjan kans päivälepoaikaan. Sais äiti juoda edes vaikka päiväkahvit/teet sillä aikaa ;)

   Poista
 6. Meillä tyttö päätti 2,5 vuotiaana että hän ei enää päikkyjä nuku. Toisaalta hän oli samassa iässä kuiva ja vaipat jäi pois, myös yövaipat. Mutta meidän pikku herra 3,5 vee nukkuu päikyt edelleen ja on kuin pers... ammuttu karhu jos ei niitä nuku. TOisaalta hänellä on edelleen yövaipatkin ja mietin jo vaippojen palauttamista, viimeviikolla tuli inhottava takapakki, 2 krt päivässä pissat housuun ja kaksi niistä sohvalle.. Ai että oli äitee innoissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo vaipoista poisopettelu tuntuu ottavan aikaa vähän enemmän. Viime syksynä päästiin jo niin hyvään tilanteeseen, että voitiin jättää vaipat muutamiksi päiviksi pois, mutta sitten tuli taantuma ja neiti ei enää halunnutkaan ollenkaan potalle muuta kuin isolle hädälle. Nyt pottailu maistuu silloin tällöin, mutta tilalle on tullut piilokakkailu. Kuuluukohan se jotenkin tähän ikävaiheeseen, sillä aiemmin isompaa hätää ei tosiaan menty piiloon tekemään.

   Mutta, tosiaan aika taistelua meillä kyllä nämä päiväunet ovat. Toisinaan onnistuvat ja toisinaan ei sitten niin millään. Mielelläni kyllä aina ottaisin tämän pienen oman ajan päiväsaikaan, kun iltaisin tunnun olevan niin kuitti, etten kyllä jaksa silloin enää mitään muuta kuin sohvalla röhnöttää.

   Poista
 7. Varmaan kannattaa miettiä myös yöunen pituutta, ei vaan sitä mihin aikaan aamulla herätään. Meillä tyttö 2 v 9 kk nukkuu viikonloppuisin öisin 11-12 h ja arkena aikaisempien aamujen takia vain 10 h yössä, mutta sitten nukkuu päivällä sen 1-2 h. Välillä nukkuu viikonloppuisinkin niitä päiväunia mutta yleensä esim. rauhallinen hetki satua lukien tai lastenohjelman ääressä riittää "levoksi". Ja tietty se unen tarve on kaikilla meillä, aikuisilla ja lapsilla erilainen. Meilläkin yöunet ovat pidentyneet ja sen myötä päiväunet vähentyneet tässä ihan viime kk aikana.

  On muuten kiva lukea näitä mammajuttuja sisustuksen välissä :)

  t. Taika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että kokonaisunien määrä vaikuttaa. Meillä neiti nukkuu öisin yleensä sen 10-12 h. Niinä päivinä jolloin päiväunet onnistuvat, niin saattaa sitten illalla mennä kyllä melkoiseksi kukkumiseksi, eli ehkä se unentarve tulee täyteen jo niistä yöunista. Harmittavaa sinänsä, sillä olisi ollut kyllä mukava päivälläkin pitää se pieni oma hetki. Toisaalta taas tuntuu, että neiti päivisinkin selvästi väsyy ja unet tekisivät terää. Ehkä pitääkin ottaa pieni hetki lastenohjelmien parissa tavaksi iltapäivisin. Jos se helpottaisi sitten sitä iltaunillemenoakin.

   Ja kiitos, on välillä kyllä kiva päästä jakamaan näitä lapsiperheen juttujakin näin sisustuksen lomassa.

   Poista
 8. Meillä lopetti ennen esikoisen syntymää vähän päälle 2v, sitä ennen sainkin nautiskella parituntisen omassa rauhassa päiväsaikaan ja empä edes olisi edes muistanut, että tuollainen hetki on joskus ollut :) Välillä toki nukkui silloin vauvan syntymän jälkeen, mutta eipä ollutkaan vauvalla silloin päiväuniaika. Meillä vanhempi lapsi nyt 2v9kk ja ilman päiväunia rytmi on parempi, kun nukkuu yöllä sen 11-12h ja nukahtaa yöunille jo 20-21aikaan ja samaan aikaan nukahtaa myös pikkuinen 7kk, joten se oma ainoa rauhallinen hetki on siirtynyt iltaan.

  -S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi minäkin olen yrittänyt nyt vielä päästä nauttimaan täysin rinnoin tästä päiväuniajasta, ennen seuraavan piltin syntymää, koska luultavasti silloin päiväunien yhteensovittaminen muuttuu viimeistään todella hankalaksi.

   Näin se varmaan on meilläkin otettava uusi käytäntö, että päiväunet pois ja joku muu rauhallinen hetki siihen päiväaikaan tilalle. Esim. sitä satujen lukua tai lastenohjelmien katsomista, koska jotakin rauhoittumista siinä tähän päiväaikaan selvästi tarvitaan.

   Toki tässä on se paha juttu, että olen itse monesti iltaisin jo niin puhki, etten jaksa paljon muuta kuin sohvalla istuksia. Vielä en ole siis tässä raskaudessa kokenut sitä energiapiikkiä. ;D

   Poista