tiistai 13. toukokuuta 2014

Hyötypuutarhaa osa 2.

Hyötypuutarhasuunnitelmat ovat pikkuhiljaa muokkautumassa ihan todeksi. Autotallin sivusta on saanut päälleen maanpeitekankaan ja kuorikkeen, sekä kasvilavat on vihdoin saatu hankittua ja koottua. Eilen pääsimme aloittelemaan lavojen multausta, mutta sitten rankkasade yllätti meidät ja hommat piti jättää hieman kesken. Miten ärsyttävää se onkaan kun on hyvä buugi päällä niin jättää hommat niille sijoilleen. 

Äitienpäivänä käytiin hieman puutarhaostoksilla ja nyt istuttamista on odottamassa mm. mansikan taimet, perunat, yrtit ja vihannesten siemenet. Laatikot sopivat paikoilleen paremmin kuin ajattelinkaan ja peremmälle jäi tilaa aika reilusti, että jos vielä keksin jotain mitä haluan istuttaa niin se onnistuu. Toinen yrttilaatikko pitää vielä jossain vaiheessa hankkia, mutta en tiedä onko sen aika vielä tänä keväänä. 

Reipas pikku-apulainen oli minun ja miehen mukana hommissa koko ajan ja ehkä "hieman" hidasti omaa työskentelyäni keksimällä kaikkea muuta oheispuuhaa. Mutta, mukanaolo oli selkeästi hänellä todella tärkeää ja kova itku pääsi kun jouduttiin sisälle lähtemään.

Tuohon korkeampaan laatikkoon on siis ostettuna nyt pinaatin-, persiljan-, retiisin- ja porkkanansiemeniä. Matalempaan isompaan laatikkoon ostettiin 12 tainta Polka-mansikkaa ja pieneen yrttilaatikkoon tulee sitten sitruunamelissaa, viinisuolaheinää, rucolaa, ruohosipulia ja lipstikkaa. Eiköhän näillä siis päästä alkuun. 

Taaempana seinustalla vihertävät jo mukavasti nuo kaksi viherherukkaa ja kyllä pensasmustikkakin näyttää talvesta selvinneen, sille pitäisi vaan kaveriksi saada ainakin toinen mustikka. 

Näillä eväillä siis jatketaan ja palataan hyötypuutarha-asioissa asiaan uudelleen kun kasvit ovat paikoillaan ja kenties jo hieman röyhistyneetkin. Vinkkejä kaivataan edelleenkin kasvatusmielessä ja kertokaahan jos teillä on jotain uusia tai vanhoja hyväksi havaittuja kasvatettavia, eli mikä on teillä toiminut parhaiten tai sitten huonoiten, niin osaan vältellä. 

6 kommenttia:

 1. Kivalta näyttää! Oletteko tehneet laatikot itse? Mitä materiaalia niissä on käytetty, jos ovat itse tehtyjä?

  -Liina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liina! <3 Laatikoita ei alettu itse tehdä vaan ovat ihan Bauhausista ostettuja. Sieltä löytyi ainakin täältäpäin kilpailukykyisimpään hintaan. :)

   Poista
 2. Näyttää todella siistiltä ja helppohoitoiselta. Kasvulaatikoissa kasvitkin on käyttökelpoisella korkeudella. Käytön kannalta mietin että mahtuuko kottikärryt laatikoiden väleihin, jolloin mullan vaihto ja hoito voisi olla vielä helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! :)

   Sitä helppohoitoisuutta ollaan yritetty tosiaan tässä miettiä, kun ei meistä ole kovin vaivalloista puutarhaa hoitamaan. Tuosta välistä ei mahdu kottikärryillä, mutta tuon isomman laatikon pystyy kyllä helposti tyhjäämään kottikärryihin ja pienessä laatikossa kun ei kovin paljon ole multaa niin sen saa sitten pois tieltä jos tarvitsee päästä peremmälle kottikärryjen kanssa.

   Poista
 3. Noi laatikot on tosiaan superhelppoja, mä ainakin tykkään. Helppo pitää rikkaruohotkin poissa. Ja kaikenlisäksi tosi siistin näköiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä helppoutta mekin tässä ollaan yritetty tavoitella. Kun ei olla kumpikaan mitään himokitkijöitä ja tuntuu, että kasvutilaakin on ihan mukavasti tälläisten aloittelijoiden puutarhaan. :)

   Poista