maanantai 8. helmikuuta 2016

Perhepedistä omaan sänkyyn

Nyt täytyy kyllä myöntää, että noihin edellisiin makuuhuonekuviin jouduin hieman lavastamaan tunnelmaa. Ihan oikeasti makuuhuoneessa ei vallitse noin seesteinen vaikutelma, valitettavasti. Meillä on nimittäin käynnissä nuoremman tytön opetus omaan sänkyyn nukkumaan, pois perhepedistä. Me päädyttiin helppouden vuoksi perhepetiin ja ollaan kyllä oltu järjestelyyn erittäin tyytyväisiä, vaikka välillä ollaan kyllä kulmien kohotuksia saatu, jos asia on tullut jossain yhteydessä ilmi. Tässä vaiheessa varoitan, että seuraavaksi seuraa kertomusta imetyksestä ja jos siitä ei halua kuulla, niin tähän voi jättää lukemisen. ;) Ensimmäisen lapsen kanssa ei imetys onnistunut, osaltaan omasta tietämättömyydestäni ja osaltaan hoitohenkilökunnan toimista (esim. pullo salissa suuhun minulta kysymättä ja ilman mitään selkää syytä). Toisen lapsen kanssa olin päättänyt, että minähän imetän, vaikka sitten väkisin. Otin asiasta selvää, kielsin lisämaidot ja imetin, välillä (ja aika useinkin) kivusta irvistäen, kunnes ajanoloon vauvan ote parani ja imetys muuttui kivuttomaksi. Imetystä oli helppo jatkaa myös öisin kun neiti nukkui vieressä, välillä imetettiin niin, että kumpikaan ei juuri havahtunut toimenpiteeseen ja toisinaan imetetään vieläkin. Tosin nyt uuden raskauden vuoksi maidontuotanto on aikalailla ehtynyt. Perhepeti on siis ollut meille oikein hyvä ratkaisu. 

Nyt kuitenkin tilanne on se, että uusi lapsi on taloon saapumassa ja jotta tuo nuorempi neitokainen ei nyt tuntisi oloaan syrjäytetyksi täytyisi suorittaa siirto perhepedistä omaan sänkyyn hyvissä ajoin ennen uuden tulokkaan saapumista. Tämä ei olekaan ollut niin kovin helppo homma. Vanhempi tyttö nukkui omassa huoneessaan jo hieman reilu vuotiaasta, mutta nyt ollaankin erilaisten haasteiden edessä. Tätä muutosta me lähdettiin yrittämään pieni pala kerrallaan. Ensin koottiin tytölle oma uusi "isojen tyttöjen" sänky ja laitettiin se kiinni meidän vanhempien sänkyyn. Siitä sitten on tarkoitus siirtää sänky jossain vaiheessa irti meidän sängystä ja sitten kun aika on kypsä niin sänky pois meidän huoneesta, joko isosiskon kanssa yhteiseen tilaan tai omaan huoneeseen. Eli yritetään edetä lempeällä menetelmällä askel kerrallaan. 

Löytyykö sieltä kohtalotovereita? Tai onko teillä ollut jokin toimiva kikka perhepedistä pois siirtymiseen?

6 kommenttia:

 1. Meillä tämä kolmas (ja varmaan viimeinen) on ainut, joka on nukkunut perhepedissä. Tyttö nyt 8kk ja ensimmäinen unipätkä menee usein omassa sängyssä ja ekalla syötöllä nostan viereen. Olenkin naureskellut miehelle, että tämä nukkuu meidän kanssa varmaan vielä koululaisena! Ensimmäinen siirtyi omaan huoneeseen ehkä tässä iässä, tosin oli pullolapsi. Toinen joskus kun oli yli vuoden jo ja nähtäväksi jää, milloin siirretään viimeinen vajaa kaksi vuotta vanhemman siskonsa kanssa samaan huoneeseen. Mielenkiinnolla odotan, että miten teillä siirrot onnistuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin ihan alkuun oli ensimmäinen unipätkä omassa sängyssä, mutta sitten tyttö ei suostunut enää nukahtamaan kuin rinnalle (ja heräsi aina jos yritti siirtää), joten sai jäädä meidän sänkyyn koko yöksi.

   Minä vaan en tahdo hennoa laittaa tyttöä vielä omaan huoneeseen nukkumaan, joten osa tästä "lempeästä metodista" varmaan johtuu vähän siitäkin. ;) Tämä nuorimmainen kun on ollut sellainen äidin tyttö pienestä pitäen, vanhemmalle taas isä on ollut se tärkein. Antaas nyt katsoa miten meidän käy.

   Poista
 2. Täällä roudattiin ylimääräinen patja makuuhuoneemme lattialle ja tyttö menee siihen nukkumaan ja pikkuhiljaa siirretään patjaa kauemmaksi meidän sängystä. Nyt saa loppua viekkuun tulo, koska ei pysty nukkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin ihan fiksu juttu tuo patjan siirtäminen. Minä olen pienenä nukkunut ison osan patjalla vanhempien makuuhuoneessa, kun en pystynyt nukkumaan omassa huoneessa, vaikka ikää jo vähän olikin. :D

   Me ollaan tähän asti nukuttu suhteellisen hyvin vaikka tuo pieni on siinä keskellä ollutkin, mutta nyt kun olen raskaana niin hyörin ja pyörin öisin väkkäränä ja hyppään vessassa niin kaikkien uni on siinä häiriintynyt. Nyt kun neiti on nukkunut omassa sängyssään vaikkakin ihan vieressä niin on nukkunut paljon parempia öitä. :)

   Poista
 3. Meillä ei ole kukaan kolmesta nukkunut perhepedissä. Mutta, sänky oli nuorimmalla pitkään meidän huoneessa. Pikku hiljaa siirrettiin hänet omaan huoneeseen ja tuo isojensänky on mielestäni ollut hyvä keksintö, jotain uutta hienoa lapselle. Tepsinyt kolme kertaa. :) Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempityksestä! :) Toivotaan, että meidän lempeä metodi tuottaa tulosta. Ihan hirveää kiirettä ei ole saada siirrettyä pienemmän sänkyä meidän huoneesta vielä pois, kun sekin siihen ihan kivasti vielä mahtuu. Lipasto vain piti siirtää aulan puolelle. Ja joo, isojen sänky on kyllä tosi kiva juttu!

   Poista