maanantai 17. kesäkuuta 2013

Omppupuita, kirsikoita ja muita mietteitä

Mummolassa lueskelin muutamaa puutarhalehteä ja löysin tosi kivoja ideoita omaan pieneen puutarhaan. Eräässä lehdessä esiteltiin pilariomenapuu, mukavasti satoa tuottava pikkuruiseen tilaan sopiva omenapuu. Pilariomenapuu sopii kasvatettavaksi myös ruukussa (jolloin kyllä talvisuojauksesta on huolehdittava hyvin), joten parvekepuutarhuritkin saavat nauttia omasta omenasadosta. Tämän pikkupuun voi myös istuttaa vaikkapa aidanteeksi, jolloin puut istutetaan vain noin 60-70 cm päähän toisistaan. Tätä aidanneistutustapaa ajattelinkin testata omassa pihassa, takapihan aurinkoisessa päädyssä. Pilariomenapuun voi hyvin istuttaa vaikkapa erilaisten istutusten keskelle, kuten tuossa alemmassa kuvassa. Onko kenelläkään teistä tuota pilariomenapuuta? Oletteko saaneet satoa?

Vaikka piha on pieni, niin tarkoituksena olisi muodostaa siitä melkoinen hyötytarha, joka pitäisi sisällään hedelmäpuita ja marjapensaita. Ei siis anneta pienen koon hämätä, vaan käytetään hyödyksi nykyään paljon löytyviä pieniä hedelmäpuita ja -pensaita, pikkuinen kasvimaakin on tarkoitus rakentaa, mutta se nyt ikävä kyllä ei täksi kesäksi enää oikein ehdi.

Kuva: paratiisintaimitarha.fi

Kuva: viherrinki.fi

Takapihalle olisi myös tarkoitus saada mahtumaan pari suklaakirsikkaa, jotka jäävät kooltaan pieniksi pensasmaisiksi puiksi. Olisko jollain ehdottaa jotain muuta pientä kirsikkapuuta, joka menestyisi mukavasti 2-3 vyöhykkeen välimaastossa?

Etupihan suureen muurikivilaatikkoon olen suunnitellut istuttavani pienen riippupuun kaveriksi hieman isomman puun. Onko kenelläkään kokemusta puusta muurikivilaatikossa? Mielessäni on ollut rusokirsikka tai pylväspihlaja. Tuo rusokirsikka on aivan upea, keväällä kukkii erittäin kauniisti ja syysväritys on upean punainen, hieman vaan mietityttää, että kasvaako siitä liian leveä... Toisaalta, voihan sitä sitten leikata pienempään malliin, jos siltä alkaa vaikuttaa.

Kuva: paratiisintaimitarha.fi
Pylväspihlaja taas on malliltaan tosi kaunis kapea puu. Pihalajan kukinta on myös kaunis ja siinäkin on kiva syysväri + marjat.

Kuva: ahosentaimisto.fi
Muurikivilaatikko on 10 metriä pitkä ja leveydeltään hieman vajaa 1,5 metriä, joten tilaa pitäisi riittää isommalle ja pienemmälle puulle + varmaan muillekin kasveille, kunhan saisin ne vain päätettyä. Pieni puutarhaliikeseikkailu voisi olla ihan hyväksi selkeyttämään ajatuksia. Jospa vielä pääsisi asiantuntevan myyjän juttusille, niin voisi olla toivetta saada jotain aikaiseksi.


4 kommenttia:

 1. Omenapuista tulisikin kiva aita pihalle.

  Suklaakirsikka kuulostaa kans kivalta, onkohan kirsikat minkä makuisia? Meillä on pihassa Arttulan kirsikkaa (menestyy hyvin ainakin Keski-Suomessa) mutta ne kirsikat on tosi pahanmakuisia (happamia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin innostuin tuosta omenapuuaidanteesta ihan hirmuisesti. Toivotaan, että sellainen saadaan meille aikaiseksi ja, että omenat menestyvät hyvin.

   Suklaakirsikan marjat ovat makeita ja manteliin vivahtavia. Ystävillämme on tälläinen puu pihallaan ja ainakin he ovat sen sadosta kovasti pitäneet. :) Kirsikka pitäisi menestyä nelosvyöhykkeellä asti. Katselin myös tuota 'Latvian matalaa', että voisi olla ihan hyvä vaihtoehto myös. Pärjää esim. Oulun korkeudella asti ja ei kasva korkeaksi, marjat ovat isoja ja niissä ei karvasta jälkimakua. Tuosta Arttulan kirsikasta lueskelinkin, että taitaa olla paremmin sellainen talouskirsikka, eli sopii paremmin hilloihin ja mehuihin kuin suoraan puusta nautittavaksi.

   Poista
 2. Tuohon istutuslaatikkoon suosittelen pylväspihlajaa. Kuten jo mainitsitkin, siinä on komea kukinta ja syysväri, lisäksi kauniit marjat. Se on myös kestävä ja nopeakasvuinen puu. Itsellä on useampi pylväspihlaja (vyöhyke. III). Eiole jäniksiksillekään kelvannut, Toki olen silti syksyllä suojannut.

  Pilvikirsikkapuu on myös yksi suosikkini kaupunkipihaan. Näyttävä puu kukkineen ja syysväreineen muttei silti liian suuri puu. Istutuslaatikkoon suosittelen mataksi kasviksi kokeilemaan esimerkiksi seppelvarpua tai pikkuherukkaa, molemmat peittävät hyvin maata ja tuollaisessa istutuslaatikossa kasvaessaan "roikkuvat" kauniisti reunan yli. Pikkuherukassa (lamoherukka) on myös kaunis punainen syysväri.

  Onnea kasvinvalinta- ja istutushommiin! Muistathan että kaiken a ja o on kunnon kastelu istutuksen jälkeen parina kesänä jotta taimet juurtuvat kunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos sinulle kun viitsit kirjoitella minulle näin pitkästi! <3 Tosi kiva kuulla tuosta pylväspihlajasta kokemuksia, sitä kun olen ajatellut meidän pihaan vähän toiseenkin paikkaan. :) Tuollainen koristekirsikkapuu myös kiinnostaa, ihan vaan niiden kauniiden kukkien vuoksi.

   Mitenköhän tuo seppelvarpu ja pikkuherukka valtaavat itselleen tilaa? eli leviävätkö hallitsemattomasti? Vaikuttavat kyllä oikein passeleilta kasveilta, kun mielessä on ollut juuri tuollaisia vähän roikkuvia kasveja tuohon altaan toiseen reunaan.

   Poista