tiistai 22. toukokuuta 2012

Terassimateriaalien yhteenveto

Me aiomme päällystää valetun takaterassimme puulla laatoituksen sijaan, jotta se tuntuisi mukavan lämpimältä ja pehmeältä jalan alla. Huomasin kuitenkin, että puissa löytyy aika paljon erilaisia vaihtoehtoja ja ajattelin koota niistä pienen yhteenvedon. Jospa tästä olisi apua jollekin muullekin saman valinnan kanssa pähkäilevälle.Kestopuu

Kuva: kestopuu.fi

Painekyllästettyä, eli kemiallisesti suojattua puuta. Yleensä raaka-aineena on mänty. Kemiallisella suojaukselle puusta saadaan myös vaativimpiin oloihin sopiva, eli se ei lahoa. Sopii siis myös esimerkiksi laitureiden ja siltojen rakentamiseen.

Saatavissa perinteisenä vihertävän sävyisenä ja nykyään myös ruskean sävyisenä. Tosin ruskea kestopuu vaalenee helposti auringon vaikutuksesta ja sille suositellaan pintakäsittelyä ruskealla puunsuoja-aineella. Kestopuuta voi myös maalata, kunhan se on varmasti kuivaa. 


*Hinta (25x95): vihreä 0,89€/m, ruskea 0,99 €/m, uritettu ruskea 1,49 €/m

+ edullinen hinta
+ kestävyys
- haalistuu nopeasti ilman pintakäsittelyä
- kestopuuta ei voi polttaa tai haudata maahan vaan se täytyy hävittää ongelmajätteenä

 

Lämpökäsitelty puu

Kuva: ymparistomerkki.fi

 
Lämpökäsittelyllä puulle tuotetaan kestävä pinta ympäristöystävällisellä tavalla. Puuta lämmitetään pikkuhiljaa korkeaan lämpötilaan ja prosessia säädellään vesihöyryllä ja kuumalla ilmalla. Lämpökäsiteltyä puuta on saatavissa eri "vahvuuksissa", eli mitä korkeammassa lämmössä puu on käytetty, sen parempi sen lahonkestävyys on.

Terassilautana sopii siis käytettäväksi tälläinen korkean lämpökäsittelyn saanut puu, mutta sekään ei sovi maa- tai vesikosketukseen. Ei sisällä pihkaa, mutta vaatii pintakäsittelyn.


*Hinta (26x117): 2,99€/m

+ 100% luonnontuote
- vaatii pintakäsittelyn, sillä harmaantuu

 

Komposiitti terassilauta

Kuva: UPM

Komposiitti on materiaali, johon on yhdistetty puun ja muovin parhaimpia ominaisuuksia. Se ei vaadi pintakäsittelyjä vaan säilyttää ulkonäkönsä vuodesta toiseen. Se on erittäin helppohoitoinen sillä se ei tarvitse hiomista, lakkausta, maalausta tai muutakaan pintakäsittelyä. Lisäksi komposiittimateriaali valmistetaan käyttäen pääosin kierrätysmateriaaleja. Komposiittiterassilaudoille on myös saatavissa useita eri värivaihtoehtoja.

*Hinta (25x135): 5,45€/m

+ huoltovapaa, ei siis vaadi mitään käsittelyjä
+ kierrätysmateriaalituote
+ ei tikkuja
- hintava
- muovin tuntu (?)
 

Siperian lehtikuusilauta 

Kuva: Rakentaja.fi

Siperian lehtikuusi on luonnon kyllästämä, myrkytön, kovapuu joka soveltuu erittäin hyvin piharakenteisiin. Kestää hyvin Suomen vaihtelevia sääoloja. Ei vaadi kemiallisia käsittelyjä säilyäkseen, mutta vaatii kuitenkin pintakäsittelyn jos halutaan säilyttää puun sävy, sillä ilman sitä se harmaantuu muutamassa vuodessa.

*Hinta (27x92): 2,49€/m

+ 100% luonnontuote
+ kestävä
- harmaantuu ilman pintakäsittelyä muutamassa vuodessaEi tämä valinta silti millään tapaa helpoksi muutu tämän tekstin kautta. Olen sulkenut pois listaltani tuon kestopuun. Jotenkin ne myrkyt eivät oikein sovi mun pirtaani. Komposiitti olisi ehdottomasti helpoin (ja kallein), mutta vierastan vähän sitä muovin tuntua ja näköä. Siperian lehtikuusta en ole nähnyt livenä, eli se pitää vielä käydä tarkistamassa. Luulen silti, että tällä haavaa parhaimmalta vaihtoehdolta tuntuisi tuo lämpökäsitelty terassilauta. Valitaan me sitten mikä tahansa näistä vaihtoehdoista haluan laudat kiinnitettävän piilokiinnityksellä, jotta mitään ylimääräisiä ruuvinreikiä ei jää näkyviin.

Onko teillä näistä jotain suosikkia ja miksi valitsisitte tämän vaihtoehdon? Hyviä ja huonoja puolia kaivataan.

*Bauhaus Toukokuu 2012 tarjouslehti

32 kommenttia:

 1. Minulla on käytännön kokemusta siitä lehtikuusesta. Mökillä meillä on terassi tehty niistä ja lapset ei voi paljain jaloin juosta siellä. Lankuista irtoaa tosi pienet tikut jotka on vaikeita saada jaloista pois. Olen muilta ihmisiltä kuulunut tämän saman jutun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jessica! Juuri tälläisiä käytännön kokemuksia halusinkin saada. Tämä oli tosi tärkeä tieto, koska meillä terassilla tulisi vietettyä aikaa varmasti juuri paljain jaloin.

   Poista
 2. Meillä on ihan tuosta ruskeasta kestopuusta, annetaan yksi kesä vaalentua ja sit suojataan Pinotexin ruskealla kovapuuöljyllä ja pysyy useamman vuoden hyvänä. Mökillä on taasen lehtikuusta ja en kyllä sitä enää laittaisi. Suojaus/maalaus (ilmeisesti) epäonnistui, koska sitä saa olla joka kevät maalaamassa, ei pysy ei ja alta paljastunut puu on harmaata. Komposiitti olisi huoltovapaa, mutta jotenkin on munkin makuun liian muovinen -ja kallis.. All you need is white -blogissa on tuota harmaata komposiittia ja kovasti tuntuvat tykkäävän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli edellisessä asunnossa ruskeasta kestopuusta terassi. Tykkäsin kyllä muuten siitä, mutta tuon pienen ihmisen tultua on jotenkin alkanut kiinnittää enemmän huomiota kaikkeen myrkylliseen jai luontoa kuormittavaan.

   Olen tuolla All you need is white -blogissa ihastellut heidän terassiaan. Sopii mielestäni heille kyllä hyvin, mutta mä just kaipaisin sellaista aitoa puun tuntua jalan alle. Vaikkakin huollon kannalta ihan ehdoton olisi tuo komposiitti.

   Poista
 3. Samat pohdinnat täällä! Ollaan kallistumassa komposiittiin jo sävyjen takia (halutaan joko hyvin vaaleaa tai mustaa), mutta vielä ei olla päätetty miltä valmistajalta. Huoltovapaus todella houkuttelee, ja se ettei tarvitse stressailla lasten kanssa (tikkuja/likaantumista)..Tuo UPM tuskin tulee meille, se kun ei ole varsinaista puukomposiittia (lähinnä kierrätysmuovia). Mutta esim. Twinsonilla ja Timbertechillä vaikuttaisi olevan hyvää puukomposiittia.. täytyy kysellä tarjouksia lähiaikoina. Mielenkiinnolla seurailen mihin päädytte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo komposiitti kyllä houkuttelisi tosi paljon helppoudellaan, mutta muutama asia siinä mietityttää. Isäni on rakennusalan yrittäjä ja hän ei meille tuota komposiittia kuitenkaan suositellut, koska oli muutamassa kohteessa joutunut korjailemaan muiden asentamia lautoja, kun olivat seuraavaan kesään mennessä vääntyilleet. En tosin osaa sanoa minkä valmistajan komposiittia nämä olivat olleet.

   Kiitos muuten tiedosta tuon UPM:n materiaalin suhteen. Eipä olisi tullut mieleen, että onkin erilaista, kuin useammat.

   Poista
 4. Moi,
  Kommentti tuosta piilokiinnityksestä. Jos tarkoitat sillä sitä, että kiinnitykset ovat siellä lautojen välissä eikä laudoissa itsessään ole laitettu mitään kiinnikkeitä läpi? Meidän parveke/terassi on tehty juuri tällaisella kiinnityksellä. Nyt vuoden jälkeen kun laudat ovat kuivuneet ja kutistuneet, kiinnitykset eivät ole enää niin tiiviisti ja osa laudoista on noussut vähän. Eli ei niin hyvä juttu joten pihalle tulevassa terassissa aiomme päätyä siihen perinteiseen pintakiinnitykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, löytyihän tähänkin sitten huono puoli. :/ Pitää siis ottaa tämä myös harkintaan. Itse vaan kyllästyin niihin tikkuisiin ruuvinreikiin, joita meillä edellisen asunnon terassissa oli. Kiitos paljon tästä vinkistä! :)

   Poista
  2. Eipä kestä :) Ja eilen vielä terassia lakaistessa silmiini pisti paikoitelle isot raot lautojen väleissä, siis kun laudat ovat kutistuneet niin raot eivät ole enää samansuuruiset joka kohdassa. Meillä alkaa toivottavasti terassin rakennus viikonloppuna, joten erittäin ajankohtainen oli tämä postaus. Kiitos :)

   Poista
 5. Meilläkin nämä pohdinnat pian edessä, oma fiilis on tällä hetkellä, että mennään lämpökäsitellyllä puulla. Kommenttina vielä noihin materiaalivertailuihin, että usein siperianlehtikuusen harmaantumista ajan myötä pidetään plussana. Omasta mielestänikin se olisi positiivinen asia, kun saa kauniin harmaaksi patinoituneen pinnan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, enpä tullut ajatelleeksikaan, että tuo harmaantuminen on toivottu juttu tuon Siperian lehtikuusen kanssa. Minä vaan tahtoisin pitää terassin puun sävyisenä. Eli siinä tapauksessa se menisi öljyttäväksi.

   Poista
 6. minä annan ääneni kestopuulle, erittäin toimiva lasten kanssa. Vaikka joutuukin huoltamaan, niin sehän kuuluu kesään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se huolto tietty niin kauhea homma ole, etteikö sitä jaksaisi tehdä. Enemmän se taitaa olla siitä kiinni, että ehtiikö tai jaksaako sitä tehdä silloin kuin tarvitsisi. Meillä oli aiemmin juuri kestopuinen terassi, mut vähän tuo myrkyllisyys siinä arveluttaa.

   Poista
 7. Joko valitsitte materiaalin?

  Olemme päätymässä komposiittiin, omat plussat ja miinukset:

  + värivalikoima (tumman harmaa)
  + huoltovapaa (ei nyt niin väliä, vaikka joutuisi kerran vuodessa öljyämään)
  + kestävä
  + piilokiinnitys (ei kutistu, joten toiminee pidemmälläkin aikavälillä)
  + ei ole se vakio ruskea, mikä löytyy joka naapurilta :P

  - hinta

  Muovisuutta emme ole niin miettineet, vaikka se monia tuntuu askarruttavan. Asuntomme on tiilivuorattu ja ympärillä muutama neliö nurmikkoa, muuten lähinnä asvalttia, joten toimii tuo tummanharmaa :) Mökille en komposiittia laittaisi, vaikka kävi mielessä kun juhannuksena sai nyppiä tyttären jaloista tikkuja pois..

  T: Rolle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa virallista päätöstä ei ole vielä tehty. Keikutaan kahden välillä. Kisassa on mukana lämpökäsitelty puu ja komposiitti. Komposiitissa kiehtoo juuri tuo helppohoitoisuus ja sitten se värimaailma. Lämpökäsitellyssä puussa se puun tuntu ja miksei toisaalta tuo puunsävy voisi sopia pehmentämään valkoisen ja tummanharmaan liittoa. Tää on tosi vaikeaa.

   Poista
 8. Mekin olemme miettineet komposiittiterasseja mutta ihan viime aikoina olen kuullut huonoa komposiitin puhtaanapidosta. Komposiitti ikäänkuin imee likaa sisäänsä ja ei lähde millään pois. Meillä tämä vaikuttaa ainakin siihen, että kannattaa valita mahdollisimman tummaa komposiittia (meillä suora auringinvalo ei ole ongelma kuumentumismielssä). Onko muilla ollut ongelmia puhtaanapidon kanssa?

  Netistä en löytänyt keskusteluja aiheesta, mutta jonkun komposiittivalmistajan sivuilla oli lista aineista josta komposiitti ei kestä ollenkaan. Listalla oli vaikka kuinka monta sellaista ainetta joiden käsittely terassilla on ihan tavallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen, että vastaan vasta nyt. Olen jossain vaiheessa unohtanut tarkistaa, että kaikkiin kommentteihin on vastattu.

   Tuo onkin todella hyvä pointti, että komposiitti likaantuu. Meillä kuitenkin on suunnitelmissä tummanharmaa sävy, joten sen kanssa ei luulisi olevan ongelmia jatkossa. Jos löydät tuon listan niin linkitä ihmeessä tänne. Olisi kiva tietää itsekin.

   Poista
 9. Täällä jonkun entisen asukkaan tekemään surkean kestopuuterassin uusinta harkinnassa (tikkuja pystyssä) vaikka kuinka paljon!
  Lämpökäsitelty ykkösvaihtona ja toisena ehkä oli komposiitti. Tuon komposiitin helppohoitoisuuteen en jaksa uskoa: tuossa taitaa olla paljon muovia joka imee sisuksiinsa kaikki p*skat mitä taivaalta tulee. Mitenhän mahtaa olla keston laita muutaman vuoden päästä kun on painepesurilla vedellyt samalla tavalla kuin terassia putsatessa keväisin... Näyttää erittäin löysältä tavaralta enkä jaksa uskoa ettei vääntyilisi auringossa miten sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se kiva saada oikeasti tietoa joltain jolla on tämä komposiitti omalla terassillaan, että miltä se vaikuttaa esim. 5 vuoden kuluttua asennuksesta.

   Poista
 10. Onko tietoa kuinka voimakasta auringonvaloa kestää puukomposiitti ennenkuin alkaa vaalentua tai haurastua ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ymmärtänyt niin, että auringonvalon ei pitäisi vaikuttaa komposiittimateriaaliin mitenkään. Tarkkaa totuutta en tietystikään tiedä, mutta tämä on kuitenkin ollut yhtenä pääargumenttina lähes kaikilla valmistajilla, joten luulisi siinä jotain todellisuuspohjaakin olevan.

   Poista
 11. Meillä on kolmatta kesää Luna Compin harmaa komposiitti: väri ei muutu, on talven lumen alla. Tuntuu jalan alla mukavalta, kuuma tosin helteellä, mutta ei polta. Kauempaa katsottuna kuin uusi, mutta läheltä näkyy, että tuolilla on saatu naarmujakin aikaan. Pesty välillä painepesurilla (jää kivoja pyörteitä, jotka sitten lähtee itsekseen pois). Eli ei mitään muuta miinusta kuin tuo pieni jälkien jääminen tuoleista, sen voisi toki estää oikeanlaisilla jalan alle asennettavilla täpillä. Juhlissa kengistä ei ole jäänyt mitään jälkiä. Kaikki lika lähtee pesemällä, kun siitepölykausi on ohi, pelkkä harjaus riittää. En laittaisi puulattiaa -käyttömukavuuden, helppohoitoisuuden ja ulkonäön takia ehdottomasti parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tosi kiva saada tälläinen puoltava kommentti tuosta komposiitista, sellaiselta jolla oikeasti löytyy siitä käyttökokemusta. :) Komposiittiin olemme nyt aika vahvasti päätymässä, koska hyvät puolet ajavat huonojen puolten ohitse aika hyvin. Täytyypä muistaa sitten laittaa tuolien alle huopapalat, niin jos säästyisimme itse naarmuilta. Kiitos siis todella paljon kommentistasi! <3

   Poista
 12. Vielä tuohon 15. toukokuuta 2013 22.12 kommenttiini lisäys, että harkittiin UPM profia (sanovat kestävämmäksi)mutta se on niin ruman pilkukas, että siksi en sitä halunnut. Lahdessa piano-paviljongin latttia on siitä, -kamalan näköiseksi mennyt. Starkki olisi myynyt halppiskiinalaista; naarmuuntui kynnellä kevyesti vetäisten, että se jäi sitten sinne. Nyt sataa, väri harmaassa LunaCompissa on todella kaunis sisältä katsottuna, vähän tummempi kuin kuivalla säällä. Kiva, että vastauksestani oli apua :=)

  VastaaPoista
 13. Me purettiin huonosti tehty kestopuuterassi pois, kun pelotti ne valtavat tikut ja halkeamat lasten juostessa terassilla ja kun meillä on muutenkin nuita öljyttäviä terassia ihan liikaa. Edelliseltä asukkaalta oli jäänyt öljyäminen väliin.

  Tilalle tuli isoa kivilaattaa 40x40 väri musta (tumman harmaa) ja sellainen luonnollisen näköinen, joskin hieman epätasainen. Työtä on enempi (pohjat ja latominen), mutta pitäis olla ikupäivänen. Hinta on pienempi kuin komposiitti terassissa, mutta silti kalliimpi mitä kestopuu. Kannattaa miettiä myös tällaista vaihtoehtoa. Terassi on aurinkoisena päivänä kuuma, mutta ihan hyvin pystyy paljain jaloin kävellä siinä. Illalla auringon laskiessa lämmin terassi tuntuu mukavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tarkoitus laatoittaa pääovelle ja kodinhoitohuoneeseen johtavat raput. Eli sinänsä olisi kyllä ihan kiva, että kaikki olisivat ihan samaa materiaalia. Meillä tosin tuonne takaterassille paistaa hyvin paljon päivällä aurinko, että se lämpö siinä vähän pelottaa, eli jos tulee niin kuumaksi ettei voi paljain jaloin kävellä ja toisaalta, jos kivi varaa paljon lämpöä itseensä, niin kuumentaako taloa entisestään...? Täytyy silti kyllä ottaa ihan vakavaan harkintaan, olisihan se huomattavasti edullisempaa kuin tuo komposiitti ja helppohoitoista.

   Poista
 14. onko kukaan koettanut polttaa lehtikuusen pinnan kauniin ruskeaksi(melkeinpä mustaksi), pitäisi entisestään lisätä sen sään kestoa, mutta mitenköhän on sen tikkuuntumisen laita. Näin TV:stä kun talon ulkovuorauslaudat tekivät lehtikuusesta polttamalla pinnan tummaksi ja pesemällä sen jälkeen "lian" pois ,siinä kehuivat, että kestää nyt säätä. Josko tuo sama tempu toimisi terassilaudankin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan kuulostaa oikein mielenkiintoiselta. Olisipa kiva nähdä Ihan livenä tuolla tavalla käsitelty pinta. Se tikkuuntumnen vain kyllä on pieni ongelma, mikään ei ole sen inhottavempaa kuin tikut jalanpohjissa. :/ tietysti jos tuo käsittely saattaisi vaikuttaa tuohon tikkuisuuteenkin positiivisella tavalla.

   Poista
 15. Hei Anonyymi 4. heinäkuuta, selvennätkö vielä, että mitä tarkoitit tuolla lauseellasi, joka alkaa "Näin TV:stä kun..." Kuullosti tosi mielenkiintoiselta, varsinkin kun hirsitalomme on juuri valmistumassa ja isot terassit on tehty lehtikuusesta. Odotan lehtikuusiterassimme kelottuvan ajan mittaan harmaiksi eikä haittaisi vaikka niistä tulisi mustanpuhuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin olisi tosi kiva kuulla vähän enemmän tästä tavastavkäsitellä puuta. :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. löytyy täältä, ohjelma Grand Designs http://www.youtube.com/watch?v=roGekI-0k7E

   Poista