maanantai 11. kesäkuuta 2012

Pihasuunnitelmaa: kasvit osa 1.

Meillähän on tosiaan ihan pikkuriikkinen piha, kuten olen jo aiemmin maininnutkin. Tästä pikkuruisesta pihastamme aiotaan kuitenkin ottaa irti niin paljon kuin mahdollista on omilla kyvyillämme. Tai no mitään viidakkoa ei aiota rakentaa talomme ympärille, itseasiassa aiotaan pärjätä ilman perennapenkkejä ja muutenkin kasveja ei tule olemaan kovin paljon. Lähinnä hakusessa on selkeä piha, joka on oleskelutiloiltaan maksimoitu ja kasveilla höystetty omannäköiseksi. Lisäksi pitää vielä todeta, että en ole ollenkaan kokenut puutarhuri, enkä tahdo sellaista kuvaa teillekään antaa, ettette vaan ota vinkkejä täältä ja hauku sitten mua lyttyyn, kun ei ne toimikaan. ;)

Pihaamme on kuitenkin tulossa kaksi muurikivellä rajattua istutusallasta, joista toisen koko on noin 2x9 m ja toisen noin 1x6 m. Näihin altaisiin olisi tarkoitus istuttaa joku pikkupuu, havuja ja ehkäpä hieman kuunliljaa, eli hyvin maltillisella linjalla mennään. Maa istutusten alla olisi tarkoitus peittää puuhakkeella. Valkoinen pikkukivi olisi myös kaunista, mutta koska peitettävää pinta-alaa on suhteellisen paljon on se ehkä liian kallis vaihtoehto.


Tässä tälläinen superhieno väkästelmä tuosta pihasuunnitelmasta. Asiat ovat tässä suurinpiirtein mittakaavassa toistensa suhteen. Nuo ruskeat möhköt ovat juuri niitä muurikivilaatikoita. Istutuslaatikko 1:n sisälle olen suunnitellut riippahernepuuta, niitä kuunliljoja ja jotain matalahkoja havuja, lisäksi toiveissa olisi, että sähkömies vielä pystyisi vetämään tähän laatikkoon pienelle pilarivalolle sähköt.

Kuva: puutarha.net

Kuva: Paratiisin taimitarha

Tykkään paljon monista havupensaista, esim. tämä kääpiöpalsamipihta näyttää niin maan perusteellisen söpöltä.

Kuva: pihakasvit.fi


Istutuslaatikko 2:n sisään olen suunnitellut istuttavani kartiotuijia, koska ne eivät vaadi keväällä suojausta. Toki jokin muukin vastaava havupuu sopisi, jos vaan löydän jonkun kiva tai joku tietää jotain ehdottaa. Muurikivellä tehdään tähän altaaseen myös erillinen syvennys jonne saadaan roskapönttö suojaan. Ajatuksena olisi korottaa muurikiveä tässä pöntön kohdalla samanlaisella rimoituksella, kuin muuallakin talossa on käytetty, jotta roskapönttö tosiaan olisi piilossa. Tähän samaan rimoitukseen olen suunnitellut, että kiinnittäisimme sitten myös postilaatikon kadun puoleiseen reunaan.

Kuva: pihakasvit.fi


Takapihalle talosta oikealle yläreunaan olen ajatellut istuttavani pienen kirsikkapuun, ehkäpä tämän suklaakirsikan.
Kuva: Paratiisin taimitarha

Autotallin sivustaa olen pitkään mietiskellyt ja päässäni pyöritellyt, että mitä tänne voisi laittaa. Toisaalta koko tila on täysin hukkatilaa, sillä eihän meidän pihalta näe edes tuonne sivustalle. Mietin jo, että laitetaan sinne vaikka isoa seulanpääkiveä tuo koko paikka täyteen, mutta tulin kuitenkin järkiini. Nyt olenkin suunnitellut, että istuttaisimme tuonne jotain hyötykasvia. Herukkapensaita ei oikein tarvita, kun niitä löytyy niin paljon vanhemmiltani ja mieheni äidin mökiltä, mutta jotain muuta marjaa on ollut mielessä. Olen katsellut muutamassa paikassa näitä tarhapensasmustikoita, joita ajattelin, että voitaisiin kokeilla tuolla.

Kuva: pihakasvit.fi
Jatketaan seuraavalla kerralla sitten tuon ruukkupuutarhasuunnitelman pariin.

7 kommenttia:

 1. Muutama ajatus mikä heräsi:
  -puuhake on pitkänpäälle varmasti parempi valinta, vaikka sitä joutuukin lisäämään silloin tällöin: siinä ei näy niin selvästi esim. puista tippuneet lehdet ja muu roska, valkoinen kivi ei varmastikaan olisi pitkään kaunis (tai riippuu tietty kuinka ahkera on siivoamaan sitä)
  -näin muistaakseni Pinsiön taimistolla vieraillessa kaksi eri runkopituudella olevaa riippalehtikuusta vierekkäin ja oli kyllä nätti näin, saisikohan teillä käytettyä hyväksi tuota ideaa kahdesta erimittaisesta riippapuusta toisessa istutusaltaassa?
  -itse suojaisin kartiotuijatkin muutamana ensimmäisenä keväänä, selviävät ilman suojausta vasta kun ovat juurtuneet hyvin. kuivuneet oksat uusivat itsensä tosi hitaasti ja ovat ränsistyneen näköisiä siksi pitkään. laiskuuttanu valitsin meille vuorimäntyjä ja kääpiövuorimäntyjä, niitä ei tarvitse suojata koskaan. Tosin niitä sitten leikataan vuosittain, että kasvavat nättiin muotoon...
  -meillä on ollut tuo autotallin takaosa myös pohdinnassa... kuka sieltä jaksaa erikseen mennä ajamaan nurmikkoa, ei näy omaan silmään ollenkaan jnejne... seulanpäänkivi olisi upea, mutta niin isolle alalle kallis, kivituhka tylsä, vaikkakin varmasti helppo, olen ajatellut laittaa itse ehkä jotain maata peittävää angervopuskaa tai mustamarja-aroniaa (jossa kaunis syysväri ja tummanvihreät lehdet), ovat vaatimattomia, helppoja ja aronian marjat pystyisi käyttämään hyödyksi. Ajatus olisi laittaa niin tiheään, että rikkakasvusto jäisi pensaiden lehtien alle valolta piiloon, eikä pääsisi näin yllättämään ja tämän "turhan" alueen hoito olisi näin mahdollisimman helppoa. Jos laitat mustikoita, laita kahta eri lajiketta, saat paremman sadon, mutta tällöin joudut laittamaan ympärille nurmikon tai hakkeen ellet halua rikkaruohoja, koska pensasmustikka ei ymmärtääkseni toimi maanpeitekasvin tavoin pienilehtisyytensä ja kasvutapansa vuoksi.
  -teillä muuten sopisi ne pensasmustikat hyvin tuohon kaarevalle osalle, kiveyksen reunaankin, olisi heti lasten ulottuvilla pihalla ollessa ;)
  -oletko ajatellut laittaa omenapuita? olen ymmärtänyt, että Barkholtin taimistolta ainakin saisi jopa 7-10 vuotta vanhoja puita eli näistä saisi alkaa heti keräämään jonkunlaista satoa, vinkiksi! olen ajatellut meille muutaman näitä (ehkä jo tänä syksynä?), että päästäisiin pian poikien kanssa syömään omenoita omasta puusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiiisot kiitokset sinulle, kun jaksoit näin pitkästi paneutua tähän asiaan! <3

   Tuo oli hyvä pointti, että puuhake on helpompi pitää puhtaana. Eipä tullut itselle tämä mieleenikään. Eli kyllä se on aika varma, että puuhakkeeseen päädytään. Väriä voidaan sitten harkita pidempäänkin.

   Mä olen myös ihan rakastunut tuohon riippalehtikuuseen. Se on todella kaunis. Toimisi varmasti kauniisti juuri noin, että olisi kaksi eri pituista vieretyksin. Ainoa mikä tuossa riippalehtikuusessa mietityttää on se, että se on aika arvokas pikkupuuksi ja vaikka asummekin II ja III vyöhykkeen rajamaastossa niin talvenkestävyys pelottaa.

   Ahaa, eli tuo kartiotuijakin siis pitäisi suojailla. Meillä tosin tuo talon etupuoli on melko varjoinen, eli saattais mennä ilmankin. Vuorimänty on tosi kaunis, mutta ajattelen, että onko kääpiöversiokin liian muhkea tuohon tilaan...?

   Tuo autotallin tausta on kyllä aikamoinen murheenkryyni. Tuollaiset maanpeittokasvit olis kyllä varmaan se paras vaihtoehto, mutta kun ehdin jo vähän tykästyä ajatukseen niistä mustikoista. Pitäisi vaan jollain tapaa pitää sitten tosiaan ne rikkaruohot kurissa. Ensin olin ajatellut sinne alle nurmikkoa, mutta en tiedä miten helppoa leikkaus tulisi olemaan.

   Kyllä noi mustikat varmaan oliskin tosi kätevät tuon kaarevan osan vieressä, mutta kun meille tulee muutenkin niiin vähän nurmikkoa, niin syökö ne tuossa tilaa siltä. Tää on varmaan vähän sellaisia ratkaisuja, että sen näkee vasta sitten kun kaikki on paikoillaan, eli miltä sitten tuntuisivat siinä.

   Omenapuut olisivat aivan ihania, mutta en tiedä riittääkö niille tilaa, kun tosiaan piha on niin olematon. Mitä mieltä sinä olet? Tuo on aivan mahtavaa, että myynnissä on jo sellaisia puita, josta on heti jonkinlasta satoakin odotettavissa. Jos meille omppupuita mahtuu niin ehdottomasti tälläisiä, oon niin malttamaton odottamaan yhtään mitään. ;)

   Poista
 2. - Lähinnä ajattelin, että voisit laittaa samalla idealla vaikka kaksi riippahernettä tai riippajalavaa tms varmaa lajiketta, jotka tällä seudulla menestyy!

  - Jos on varjoinen, niin ei tarvitse olla niin tarkka suojaamisen kanssa, erityisesti ekan kevään jälkeen, kun kasvi on todella juurtunut maahan hyvin. Uskoisin, että kääpiövuorimänty menee hyvin kumpaankin istutusaltaaseen, sen kasvuun paljon merkitsee se, miten sitä leikkaat ja leikkaamalla voit aina rajoittaa esim. enemmän leveyssuuntaista kasvua.

  -Voihan sinne autotallin taakse laittaa useampaakin, jos haluaa! Oletettavasti sillä on kuitenkin josnkun verran pituutta eli osan alueesta voi rajata vaikka pensasmustikalle ja siihen laittaa katetta tms. ja osan sitten peittopensaalle.

  -Näitä on vaikea tietää, kun ei kuvasta sillein ymmärrä todellista kokoa. Totta on, että tuon terassin/kuistin ympäristö voisi olla kiva pitää ihan vain nurmikenttänä, että on vaikka lapsilla tilaa leikkiä ja potkia palloa tms. niin, että näköyhteys säilyy. Omenapuiden osalta ehkä kysyisin neuvoa suoraan puutarhalta: onko kapeaan tilaan soveltuvaa lajiketta? Omenapuutahan saa leikata eli sitäkin voi varmasti muotoilla paljon kasvamaan siihen suuntaan kuin haluaa. Omenat ja luumut on vaan sellaisia lasten suosikkeja eli niitä koitan meilläkin suosia ihan vain lasten takia :)

  -Tuosta pohjasta ei näy miten teidän olkkarin ikkunat sijoittuu, mutta olikos teillä niin, että naapurin talo näkyy ikkunoista suoraan? Sopisko siihen laittaa jtn näköestettä? Muutama omenapuu, marjaomenapensas tms :)

  -Muuten, pesäkuusi on muistaakseni helppo ja sen vuosikasvu on tuon kääpiöpalsamipihdan tavoin myös vaalean vihreä ja sopii kyllä hyvin yhteen riippaherneen vaaleanvihreiden lehtien kanssa. Tosin pihdan etu on kyllä pehmeät neulaset :)

  En itsekään ole puutarhuri, oman pihan suunnittelun myötä joutunut vaan jonkun verran tutustumaan aihepiiriin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas paljon vastauksestasi. Ihana kun jaksoit perehtyä asiaan! <3

   Mä tosiaan taisin ymmärtää väärin. Juuri olin ihastellut niitä riippalehtikuusia ja ne siinteli haavekuvissa... ;)

   Pitää ottaa tosiaan harkintaan nuo kääpiövuorimännyt. Ne on mun mielestä paljon kauniimpiakin kuin nuo tuijat. Kaikki taimet mitä oon nähnyt niin on ollut niin onnettoman pikkuisia. Minkähän kokoisia teidän taimet oli ostettaessa ja millaista kasvua on odotellessa, osaatko yhtään sanoa?

   Tosiaankin, en tullut ajatelleeksi, että autotallin taustassa voisi olla osaltaan sitä maanpeittokasvia ja osaltaan sitä mustikkaa. Autotallilla on pituutta lähes 11 metriä, joten kyllä sinne pitäisi mahtua muutakin, kuin mustikkaa. Olisi toisaalta hauska, jos keksisi jonkin muunkin hyötykasvin sinne.

   Olohuoneen ikkunoista näkyy tosiaan naapuriin, eli näköeste olisi ihan kiva juttu. Ihan matalat puut eivät kuitenkaan auta, koska talossamme on sokkeli melko korkealla (kellarissa asuintilaa) ja naapurin talo siis hieman alempana. Olen itse mietiskellyt jotain pylväspihlajaa.

   Poista
 3. Omenapuistahan on olemassa paljon erilaisia kääpiörunkoon vartettuja lajikkeita, jotka eivät vie paljon tilaa. Me istutettiin pieneen rivaripihaan pari sellaista :) Niin ja kääpiöomenapuut ovat kuulemma parempisatoisiakin kuin ne perinteiset isot! Kääpiöomppuja saa ihan tavan puutarhamyymälöistä, mutta me tilattiin Omenaapuu.comista, niin sai valita laajemmasta lajikevalikoimasta.

  Suklaakirsikka istutettiin muutama viikko sitten meidän terassin viereen, ja siinä on jo toistakymmentä pientä kirsikan alkua :) En olisi uskonut, että se on mahdollista heti ekana kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laurana! <3

   Tosiaankin tuollaiset kääpiöomenapuut voisivat olla ihania. Muistatko mitkä puut valitsitte omaan pihaanne? Olisi kiva nähdä teidän pihasta oikein iso postaus. :)

   Minäkin kävin katsomassa tuollaista suklaakirsikkaa taimitarhalla ja niissäkin oli useita raakileita. Ollapa tuo piha nyt vaan kunnossa puun istutukselle. Huoh...

   Poista
 4. Me valittiin suosituksesta sellaiset lajikkeet kuin Orlovim ja Venjaminovskoje, ovat ruvenkestäviä ja niiden pitäisi pärjätä hyvin talvet täällä meidän korkeuksilla. Toinen on kesä- ja toinen talviomena, joten sato jakautuu kivasti pidemmälle ajalle.

  Blogiin tulee varmasti kesän aikana useampiakin pihaan ja istutuksiin liittyviä postauksia. Yleiskuvia ei vaan hirveästi huvita ottaa, kun meillä on niin mälsät näkymät suoraan autokatoksille ja pensasaita ja puut ovat vielä niin pieniä, etteivät yhtään piilota naapurien autoja näköpiiristä :P Mutta silti olen tosi iloinen meidän pikkupihasta, hyvä siitä vielä tulee :)

  Juu ja tuossa edellisessä viestissänihän piti tietenkin lukea Omenapuu.com eikä Omenaapuu.com...

  VastaaPoista