perjantai 3. toukokuuta 2013

Pensasaitaa valitsemassa

Kotona katseet on tällä hetkellä käännetty tiukasti tuonne pihamaalle. Meillähän jäi tuo pihan laittaminen viime kesänä väliin (nurmikon istutusta lukuunottamatta) ja nyt olisi korkea aika saada pihaan kasveja.

Kaava-asetus määrää, että piha tulisi aidata pensasaidalla ja nyt ongelmaksi onkin muodostunut sen oikeanlaisen pensasaidan valinta. Ajattelin koota mietintöjäni tähän hieman samaan tapaan kuin aiemmin tein terassimateriaaleista postauksen (joihin liittyvät sanat ovat muuten ovat ne suosituimmat blogiini johtavista hakutermeistä). Ja toivon, että tästä viriäisi sen verran keskustelua, että me ja ehkä joku muukin saman aiheen parissa pähkäilevä saisi päätöksen tehtyä.

Koska, pihamme on pieni, leveäkasvuiset paljon tilaa vaativat pensasaidat eivät tule kysymykseen. Yritin parhaan kykyni mukaan kerätä näistä kasveista plussia ja miinuksia, mutta niitä otetaan myös kernaasti lisää vastaan.

Koristearonia – Aronia x prunifolia

Kuva: pihakasvit.fi
Korkeus: 200–250 cm.
Lehdistö: Kiiltävä, syksyllä useimmiten loistavan punainen.
Kukinta: Valkoiset, miedosti pihlajalle tuoksuvat kukinnot avautuvat kesäkuussa.
Marjat: Loppusyksyllä kypsyvät mustat marjat soveltuvat mehuksi ja hilloihin esim. omenan kanssa. Mehu tummanpunaista.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, kuiva–tuore, keskiravinteinen.  Laji on melko vaatimaton kasvualustan suhteen, mutta se suosii tuoretta läpäisevää multamaata. Marjasato runsain auringossa.
Vyöhykkeet: I–V(VI).


+ helppohoitoinen
+ marjat syötäviä
+ nopeakasvuinen
- vaatiin leikkausta, jotta alaoksat haaroittuisivat ja saisivat valoa
- marjat tahrivat helposti 

Kiiltotuhkapensas – Cotoneaster lucidus 

Kuva: Harvialataimi
Korkeus: 150–200 cm.
Lehdistö: Kiiltävä, tummanvihreä, syysväri upean keltainen–punainen.
Kukinta: Lähes huomaamattomat vaaleat kukat alkukesällä.
Marjat: Kypsinä mustat marjat ovat syömäkelvottomat.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: I–V.
Leikkaus: Vanhat yksittäispensaat nuorennetaan mieluiten harventamalla varhain keväällä, mutta aidat uusitaan alasleikkaamalla.


+ kaunis syysväri
+ nopeakasvuinen
- syömäkelvottomat marjat (tosin hyvin huomaamattomat)
- vaatii säännöllistä leikkausta

Purppuraheisiangervo – Physocarpus opulifolius ’Diabolo’ 

Kuva: Suomalainentaimi.fi
Korkeus: 200–250 cm.
Lehdistö: Rehevä; lehdet ja varret ovat tumman violetinpunaiset koko kasvukauden.
Kukinta: Punertavanvalkoiset kukat avautuvat kesä–heinäkuussa.
Hedelmät: Loppukesällä oksilla erottuvat tummahkonpunaiset siementuppilot, jotka jäävät kiinni oksiin talveksi.
Kasvupaikka: Aurinko–varjo, kuiva–kostea, keskiravinteinen.
Vyöhykkeet: I–IV(V).
Leikkaus: Pensas kestää hyvin alasleikkauksen ja sopii leikattaviin aitoihin.


+ kaunis punainen väritys lehdissä koko kesän
+ nopeakasvuinen
+ ilmeisen "terve" kasvi
- hieman "synkkä" isona ryhmänä

Siperianhernepensas – Caragana arborescens 

Kuva: Harvialataimi
Korkeus: 300–400 cm.
Lehdistö: Vaaleanvihreä, syksyllä keltainen. Sinänsä vaaraton härmäsieni tarttuu lehtiin kuivina kesinä etenkin Etelä-Suomessa.
Kukinta: Kesäkuun puolivälissä vaaleahkon keltaiset pikkukukat.

Siemenet: Palkojen sisällä kypsyvät siemenet ovat lievästi myrkyllisiä, mutta ne varisevat pian.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, kuiva–tuore, keski- tai niukkaravinteinen, läpäisevä.
Vyöhykkeet: I–VIII.

+ nopeakasvuinen
+ kaunis keltainen kukinta
- härmä vaivaa kasvia usein
- tiiviisti leikattuna voi näyttää harvaltaMillaisia mietteitä teiltä löytyy pensasaidan valintaan? Mitä voisitte suositella ja mistä on huonoja kokemuksia? Myöskin jos joltakulta löytyy jotain mietteitä myös siihen kysymykseen, että kannattaako aitataimet ostaa nipuittain piiskataimina, joiden kasvua joutuu hieman odottelemaan vai jo hieman isompina (ja kalliimpina!) astiataimia, joista aidan saa huomattavasti nopeammin...?Infotekstit lainattu: suomalainentaimi.fi

17 kommenttia:

 1. aronia on ihan kiva mutta ne hiton marjat..muksut tietnki keksii maalata vaikka talon seiniä niillä ja ah kun se väri ei lähe ikinä irti.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten ihan totta. Meillä neitonen on onneksi vielä sen verran nuori, että ei ehkä ihan pariin vuoteen ole sitä odotettavissa, mutta sitten kun sen keksii niin onkin paha. Meillä kun vielä tosiaan valkoinen rappaus talossa. :D

   Poista
 2. Meillä valittiin pari vuotta sitten kadun puolelle koristearonia (astiataimina), samoin moni naapuri päätyi samaan ratkaisuun. Olen tykännyt, itse annan sen kasvaa vapaasti jotta saadaan kukkia ja marjoja, tosin jossain vaiheessa on alettava rajoittamaan leveyttä. Syysväri on upea, ja koska talomme on keltainen ja ulkorakennus punainen, sopii aidan värit siihen ihan justiinsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli entisessä kodissa (rivitalo) takapihalla tuo aronia ja silloin siitä ihan tykättiin. Tälläkin hetkellä se on vahvoilla, kun on sellainen tuttu ja turvallinen valinta. Toisaalta tahtoisin antaa mahdollisuuden jollekin toiselle pensasaidalle, jos vaan löydän varteenotettavan vaihtoehdon. :)

   Poista
  2. Meilä on koristearonia juurikin sen helppouden vuoksi. Juuri pätkästiin taimet 15 cm korkeuteen tuuhean kasvuston toivossa. Näyttää siis yhä meidän aita aika säälittävältä ;)

   Poista
  3. Helppo se on kyllä, mutta olisi kiva tietää onko joku muu yhtä helppo. :D Usko tai älä kesän lopulla teidän aroniat on ottaneet jo melkoisesti mittaa lisää. :)

   Poista
 3. Me ollaan myös suunniteltu pensasaitaa tonttia kiertämään, joten tämä postaus oli hyvinkin kiinnostava ja tutustutti meidät uuteen vaihtoehtoon, nimittäin kiiltotuhkapensaaseen! Täytyykin tutustua pensaaseen lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kiiltotuhkapensas kiinnostaisi myös minua! Mutta siitä olsi tosi kiva saada kokemuksia. :) Mukava, jos sain sinulle uusia ajatuksia kehkeytymään. :)

   Poista
 4. Meillä on molemmilla rajoilla pensasaitana isotuomipihlaja. se on myös kaunis ruskan aikaan, punertava. Lisäksi kasvaa nopeasti ja korkeaksi, jopa 3-5m. Kestää hyvin leikkaamista, ollaan reilusti leikattu ja saatu siitä peittävä ja vaikka talvella lumi tai lapset katkaisseet oksia, ei ole mennyt miksikään. Suosittelen harkitsemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain viestisi, en vain ollut niitä ehtinyt vielä julkaisemaan. :) Sainkin vinkin tuosta isotuomipihlajasta myös tuonne facebookin puolelle ja se varmasti olisikin ihan hyvä vaihtoehto. Itseasiassa harkitsin sen lisäämistä tähän listaan, mutta jätin sitten kuitenkin sen viime hetkellä pois listasta. Itselleni tuli siitä kuva, että ei välttämättä sopisi näin pieneen pihaan kuin meillä, mutta luultavasti olen väärässä. :D Kiitos Ellu hyvästä vinkistä. <3

   Poista
  2. meinasin ehdottaa samaa, meillä pienessä pihassa sitä raja-aitana, tosin vasta viime vuonna laitettu, joten ei ole sen enempää kokemusta. Kannattaa laittaa pensasaidan alle katetta n.40-50cm leveydeltä, jotta nurmikko ei pääse viemään ravinteita nuorilta taimilta.

   Poista
  3. Täälläkin pitäisi tehdä ratkaisuja tontin pensasaidan suhteen ja tällä hetkellä juurikin tuo isotuomipihlaja on aika vahvoilla. Kiva kuulla että sopii pieneenkin pihaan :)

   Poista
  4. Kyllä minäkin olen tuosta isotuomipihlajasta nyt kovin innostunut. Vielä kun sitä pääsisi jossain näkemään livenä. :D

   Poista
 5. Hei! Meillä on tämä samainen aihe hyvinkin ajankohtainen, mutta sillä erotuksella että oma tonttimme on aika iso, 0,5 ha. Itse olemme kallistumassa isotuomipihlajan kannalle :) sitä näkee kasvamassa sekä omakotitalojen että rivitalojen aitoina, joten tuntuisi olevan helppohoitoinen aita pihaan kuin pihaan. Toinen vaihtoehto meillä on syreeni, joka onkin vapaasti kasvavana aidanteena ehdottomasti isomman pihan aita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo isotuomipihlaja tuntuu saavan kyllä runsaasti puoltavia ääniä. :D Minä ehkä sinun tapauksessasi kallistuisin syreeniin, joka on niin mielettömän upea kukkiessaan. Eli ihan vain niiden kukkien vuoksi. :D Meille ei ikävä kyllä voi edes harkita.

   Poista
 6. Meillä on marja-aroniaa noin kolmekymmentämetriä. Seitsemässä vuodessa se on saavuttanut jo kahden metrin mitan. Marjat ovat sen hyvä ja huono puoli. Talvella se ei kovin paljon näkösuojaa tuo. Yhdellä sivustalla on tuijia ja niitä istuttaisin mieluummin tai vaikka kuusiaidan, jos vielä valita saisi. Isotuomipihlaja on nopeakasvuinen, ei niin piiskamainen kuin aronia. Viime talvena aronian marjat vetivät hillittömän tilhiparven meidän pihalle. Muuten ihan ok, mutta ne marjat kun tulevat uloskin niistä linnuista ... meidän talot seinät pitäisi pestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä muuten, että annoit tuon vinkin, että lintuparvet saattaa innostua marjoista ja tuhria paikat. Enpä olisi tuota tullut ajatelleeksikaan. Meillä vielä valkoinen rappaus talon pinnassa, joten tuollaiset roiskeet voisivat olla melko kohtalokkaita.

   Tuijat olisivat muuten ok, mutta niiden kevätsuojausta en kuitenkaan muistaisi ajoissa ja sitten näky olisikin kaamea.

   Poista